Sven Ehrström vill påminna funktionshindrade att ha den korrekta lappen på vindrutan. Foto: Jonny Öhman

Färdtjänst kan lösa problemet

Det är ingen ovanlighet att parkeringsrutor för funktionshindrade missbrukas. Färdtjänst kan lösa problemet.

I centrum av Ekenäs står ordföranden för Ekenäsnejdens invalider Sven Ehrström vid en parkeringsruta som är menad för personer med funktionshinder. För tillfället står rutan tom från både bilar som har rätt att parkera på platsen eller inte. Men väldigt snabbt kommer situationen att vara en helt annan.


Få som kör bil

Enligt Ehrström finns det inte så många rörelsehämmade personer som kör bil. Och han uppmanar alla som gör det att i stället förlita sig på färdtjänst.

– Har man rätt till det, är det bara att ansöka om lovet. Det är så man borde gå till väga. Det är det enklaste och bekvämaste sättet. Jag tror inte att så många funktionshindrade kör bil här i trakten över huvud taget. Parkeringsplatserna står oftast tomma. Taxipersonalen hjälper dessutom passageraren ut från bilen vid behov.


Olaglig parkering

Under tiden som Ehrström berättar sina åsikter hinner två bilar parkera vid parkeringsplatsen för funktionshindrade. Båda två blir konfronterade – de har ingen blå lapp med en rullstol fästa på sina framrutor.

Ingen av de två karaktärerna är funktionshindrade. Den ene föraren påstår sig ha rätt och att han parkerat utanför området där han inte borde få parkera.

– 3,3 meter står det på skylten. Jag är över en och en halv meter över gränsen ser ni väl, säger mannen barskt.

Ehrström håller inte med.
– För min del ser det nog ut som en olovlig parkering, och hur han tar ut sina mått så enkelt med ögonen förstår jag mig inte på, säger Ehrström och ser förundrad ut.

Några minuter senare då Ehrström har börjat traska hemåt parkerar en bil mitt i parkeringsrutan för rörelsehämmade trafikanter. Jag knackar på rutan och frågar om bilisten är rörelseförhindrad – svaret blir nej. Jag fortsätter med frågan om varför personen bakom ratten parkerat på platsen.

Föraren ser lite skärrad ut och säger att det inte fanns några andra lediga platser. Innan jag går min väg meddelar personen mig att det nu finns en annan ledig plats – bilen backar ut och byter plats omedelbart. 
 


Läs mer i dagens VN/eVN.