Jordgubbar är en av de första sakerna man associerar med sommaren. Foto: Jennifer Österberg

Kaka med smak av sommar

Denna jordgubbskaka är perfekt att laga varma sommardagar då man vill slippa stå vid en varm ugn.

Botten
100 g smör
16 st (ca 240 g) Digestive kex

Fyllning
2 dl vispgrädde
1 msk citronsaft + rivet skal av en halv citron
1 dl crème fraiche
100 g färskost
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Topping
Ca 1 liter jordgubbar
1-2 dl jordgubbskräm (Ekströms)
 

  1. Smält smöret på svag värme. Kör under tiden kexen till jämna smulor i en mixer. Har man ingen mixer går det också bra att krossa dem för hand. Blanda det smälta smöret och kexsmulorna och tryck ut blandningen i en pajform med en diameter på ca 26 cm. Ställ i kylskåp för att svalna.
  2. Tvätta och finriv skalet av en halv citron. Pressa ur citronsaften och häll den tillsammans med grädden och det rivna citronskalet i en skål. Vispa blandningen hårt men se upp så det inte skär sig. Ställ på kallt tills vidare.
  3. Blanda crème fraiche och färskost. Sikta i flor- och vaniljsockret och vispa ihop till en smidig kräm. Det går bra att använda elvisp. Skeda ner grädden i färskostblandningen och rör ihop. Häll därefter smeten över kakbottnen och jämna till ytan med en sked.
  4. Snoppa och skiva jordgubbarna i ca 5 mm tjocka skivor. Placera jordgubbsskivorna så de jämnt täcker gräddblandningen. Blir det jordgubbar över kan man använda dem som dekoration (eller äta upp under arbetets gång om man hellre vill det). Häll slutligen över jordgubbskrämen. Se efter så krämen som används har en nyans av rött då en del sorter är färglösa – använder själv Ekströms jordgubbskräm. 1 dl räcker för att täcka kakan med ett tunt lager men man kan använda upp till 2 dl beroende på smak och tycke.
  5. Låt kakan stå i kylskåp tills det är dags att servera. En vass kniv kan vara bra att ha för att skära upp bitar med då kakan har en kexbotten.
Tips
Toppingen
  • Jordgubbskrämen finns att köpa i
    behändiga två deciliters förpackningar.


Det kom en kommentar som undrade om gelatin fallit bort ur ingredienslistan. Det har det inte. Receptmakaren Jennifer Österberg hälsar att det gäller att vispa grädden hårt och låta kakan stå i kylen fram till servering. Den blir lösare än t.ex. cheesecake.