Herlins stiftelse välkomnas till Tvärminne

Tvärminne zoologiska stations direktör Marko Reinikainen ser fram emot ett samarbete mellan stationen och Östersjöstiftelsen Baltic Sea Action Group, som har för avsikt att etablera sig i Tvärminne.

I fredagens VN beskrevs paret Ilkka Herlins och Saara Kankaanrintas planer på att anlägga en ekologisk gård på lägenheten Kallvassa i Tvärminne. På gården ska man dels kunna bo, dels kunna ordna seminarier och workshoppar inom ramen för det jobb parets stiftelse Baltic Sea Action Group utför.

Marko Reinikainen, direktör vid Tvärminne zoologiska station, ser positivt på att Östersjöstiftelsen etablerar sig i stationens grannskap. Stiftelsen jobbar uttryckligen för att rädda Östersjön – här möts stationens och stiftelsens intressen.

– Stiftelsen riktar sig mest in på att finansiera konkreta åtgärder för ett renare Östersjön, medan vi bedriver forskning som stiftelsen kan använda som grund för sina åtgärder, säger Reinikainen.

Han lyfter fram S:t Petersburgs reningsverk som en av stiftelsens satsningar.
– Det är en av de största sakerna stiftelsen satsat på och där de hade direkt nytta av vår pionjärforskning som vi utförde i Tvärminne redan på 1980-talet.

Läs mer i dagens VN/eVN