Så här har arkitektbyrån Saatsi arkkitehdit tänkt sig att den gamla prästgårdsbyggnaden från Nivala skulle placeras på Kallvassa i Tvärminne, sett från havet. På lägenheten finns byggnader som skulle rivas. (Bilden är kopierad från ansökningshandlingarna)

Ilkka Herlin har stora planer i Tvärminne

Miljönämnden i Hangö behandlade i onsdags Ilkka Herlins och Saara Kankaanrintas anhållan om undantagslov för byggnader på inalles 599 kvadratmeter på lägenheten Kallvassa i Tvärminne. Nämnden ber nu om statsstyrelsens utlåtande om planerna innan ärendet kan fortsätta behandlas.

Östersjöstiftelsen Baltic Sea Action Groups grundare Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta har genom arkitektbyrån Saatsi arkkitehdit i Borgå ansökt om undantagslov för en större gårdshelhet i Tvärminne.

Det är på lägenheten Kallvassa i Tvärminne som Herlin och Kankaanrinta vill uppföra sex byggnader på sammanlagt 599 kvadratmeter. De byggnader som finns på lägenheten skulle rivas och de nya byggnaderna skulle uppföras på samma plats som de gamla.

Prästgård flyttas hit

Huvudbyggnaden skulle vara 370 kvadratmeter stor. Det är en gammal prästgård av stock som man tänkt flytta till platsen från Nivala i Norra Österbotten. Därtill skulle på lägenheten uppföras en gäststuga på 74,5 kvadratmeter, ett båthus på 67 kvadratmeter, en servicebyggnad på 36,5 kvadratmeter, en bastu på 35 kvadratmeter och en rökbastu på 16 kvadratmeter.

Paret Herlin och Kankaanrinta har för avsikt att börja ordna internationella seminarier och workshoppar på Kallvassa i Tvärminne, framgår det ur deras verksamhetsbeskrivning som bifogats ansökan om undantagslov.
Lägenheten är dock också avsedd att användas för boende.

Miljönämnden behandlade deras ansökan om undantagslov i onsdags, men beslöt enligt förslag att begära in ett utlåtande av stadsstyrelsen eftersom ansökan avviker från byggnadsordningens bestämmelser om byggrätt och avstånd. Nämnden tar ärendet till fortsatt behandling när styrelsens utlåtande är klart.