Foto: Lehtikuva

"Jag drog i handbromsen"

Carl Haglund tycker det är positivt att Sisu ligger bra till med tanke på affär. Däremot är han mindre nöjd över att de militära kraven på försvarets lastbilsbeställning togs fram i ett så sent skede.

I onsdags beslöt Försvarsministeriet återsända upphandlingen av de 150 lastbilarna till ny beredning. Orsaken uppges vara nya uppgifter om kraven på lastbilarnas utrustning som gjorde klart att det inte längre handlade om ett köp av civila lastbilar.
– Arméns materialverk som ansvarar för planeringen av hurdana produkter armén behöver kom i ett sent skede av beredningen fram med en massa Natostandarder. Jag beslöt att dra i handbromsen och avbryta beredningsprocessen, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP).
Huruvida lastbilarna kommer att anskaffas direkt, eller om de konkurrensutsätts som försvarsupphandling med möjlighet att lämna anbud, är en bedömning som görs då den nya beredningen är klar.
– Oberoende av vilkendera det blir kommer det att vara färre som kan leverera produkten, säger Haglund.

Nya fakta, nya slutsatser
Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta, SDP, hör till dem som krävt en upphandling som gynnar Sisu. På Förvarsministeriet har man hänvisat till att upphandlingslagen omöjliggör direktanskaffning då det handlar om köp av civila lastbilar. Feldt-Rantas uttalande (se VN 18.4) om att den nya vändningen är ett tecken på att Försvarsministeriets argument inte hållit streck avfärdar Haglund som struntprat.
– Vi har inte dragit nya slutsatser med samma fakta på bordet utan det handlar om slutsatser som baserar sig på nya fakta som levererades i ett sent skede.
– Situationen har förändrats. Före Natospecifikationen var det entydigt att vi enligt lagen var tvungna att göra en upphandling, säger Haglund.

Beredningen avgör
I vissa medier har Sisu redan pekats ut som säker leverantör. Haglund vill inte gå händelserna i förväg även om Sisu enligt honom ligger bra till.
– Troligtvis kommer det inte att bli någon upphandling. Personligen tycker jag att det är positivt om beredningen ger möjlighet till en direktbeställning av Sisu men det är inget jag kan lova. Det är inte jag som gör beredningen.
Även i de övriga nordiska länderna pågår en upphandling av motsvarande produkter som också de kategoriserats som militäranskaffningar.