För fabriken i Karis skulle försvarsmaktens beställning innebära nyrekryteringar och full sysselsättning för ett halvår framåt. KSF-arkiv

Ny process gynnar Sisu Auto

Försvarsmaktens upphandling av tunga lastbilar bereds på nytt. De civila bilarna byter skepnad till militärfordon vilket stärker Sisu Autos kort.

På Försvarsministeriet talar statssekreterare Marcus Rantala om en för försvarsförvaltningen ganska normal process där upphandlingskraven har ändrats under resans gång.

– Den första utgångspunkten var att det handlade om helt civila bilar. Då ärendet behandlades i den kommersiella ledningsgruppen insåg man ganska snart att det ingick många miltära krav och standarder som inte uppfylls av civila bilar. Behoven inom försvaret har ändrat och det är därför bättre att förbereda en helt ny upphandlingsprocess.

Att man nu talar om militärfordon innebär att det inte längre är fråga om en civil upphandling som bör följa villkoren inom anskaffningslagen. Upphandlingen kan antingen konkurrensutsättas som en försvarsupphandling eller göras som en direktupphandling, vilkendera är än så länge öppet.


"Förbättrar Sisus möjligheter"

Till dem som är glada över den nya vändningen hör den lokala riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta, SDP.
– Förnuftet segrar, förhoppningsvis också den finländska industrin.

Hon lämnade tidigare i år in ett skriftligt spörsmål i upphandlingsfrågan. En utdragen dispyt mellan henne och försvarsminister Carl Haglund gällande försvarsmaktens möjligheter att göra en direktbeställning av Sisu Auto följde.
– Det här visar att de argument jag lade fram höll. Ministeriets sakargument gjorde det inte.

Det här betyder ändå inte att beställningen per automatik går till Sisu?
– Absolut inte, men möjligheterna att ta hem anbudet förbättrades märkbart.



Läs mer i dagens VN/eVN där Sisu Autos vd Timo Korhonen kommenterar nyheten.