FOTO: KSF-ARKIV

"Går inte köpa bilar direkt från Sisu"

Lagen gör det omöjligt för Försvarsmakten att beställa civila lastbilar från Sisu-fabriken i Karis utan offentlig upphandling. Det svaret får riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta på sitt spörsmål.

 



Försvarsminister Carl Haglund (SFP) gav i dag svar på riksdagsledamoten Maarit Feldt-Rantas (SDP) skriftliga spörsmål om att köpa 150 lastbilar för försvaret genom direktupphandling från Sisu.
I sitt svar säger Carl Haglund att upphandlingslagen gör det omöjligt att göra direktupphandling eftersom det handlar om köp av civila lastbilar.
I sitt spörsmål hänvisar Feldt-Ranta till en direktupphandling till Sisu år 2009. Då handlade det om terrängbilar, vilket inte är fallet nu. Haglund påpekar också att lagen har ändrats sedan dess, vilket begränsar Försvarsmaktens spelrum.
Haglund säger att han vill gynna den inhemska industrin då det är möjligt. Försvarsmakten redde redan i höstas ut om det fanns förutsättningar för att göra direktupphandling om bilarna och kom då precis som nu fram till att det inte är möjligt.