Ur grustäkten i Alaspää kan Sarins Grus Ab hämta den råvara företaget behöver, grustäkten i Rekuby skulle närmast få lokal betydelse. Foto: Nina Ahtola

"Grustäkt i Bromarv är i ortsbornas intresse"

Jan Sarin är inte beroende av den omstridda grustäkten i Rekuby i Bromarv, han har en mångfalt större grop i Alaspää uppe vid gränsen till Salo att ösa ur. Men Bromarvborna skulle vara betjänta av en grustäkt på närmare håll, tycker han.

Markägaren i Rekuby, Henrik Himberg, håller med.
Fraktkostnaderna blir lägre om det finns sand, grus och makadam för byggen och vägförbättring att tillgå i grannskapet. Dessutom slipper man den belastning på miljön som transporterna från en grustäkt på 30 kilometers avstånd medför, resonerar duon.
– Grovt grus har du kanske inte heller i Alaspää, tillägger Himberg och Sarin nickar instämmande.
Men täktområdet där omfattar tolv hektar och täktlovet som gäller fram till 2017 medger ett uttag om 600 000 kubikmeter.

Orimliga proportioner
Hittills har Jan Sarin valt att hålla en låg profil men nu börjar frustrationen ta överhand.
Både han och Henrik Himberg anser att motståndet mot marktäkts- och krossplanerna i Rekuby dels har antagit orimliga proportioner, dels bygger på argument som inte håller.

Att besvär över det senaste beslutet är att vänta, tar Jan Sarin och Henrik Himberg för givet. Själva anser det att de har rätten på sin sida, oavsett motståndarnas argument.

Också miljötillståndet är föremål för besvär. Vasa förvaltningsdomstol har utfärdat ett verkställighetsförbud tills sakfrågan är avgjord.
En signal om att besvären kommer att godkännas? Nej, anser både Jan Sarin och Henrik Himberg.


Läs mer i dagens VN/eVN.