Expanderar grustaget enligt planerna försvinner en stor del av den kala åsformationen i bildens mitt. Foto: Peter Johansson

Stopp för stenkross

Motståndarna mot företaget Sarins Grus Ab:s planer på utvidgad verksamhet i ett grustag i Rekuby i Bromarv, har vunnit en delseger.

Med anledning av motståndarnas besvär över ett miljötillstånd för krossning och malning av stenmaterial, har Vasa förvaltningsdomstol fattat beslut om verkställighetsförbud. I domstolens beslut sägs att eventuell påbörjad verksamhet omedelbart skall avbrytas, och att verkställighetsförbudet är i kraft tills besvären har behandlats ”eller till dess att annorlunda förordnas”.

Besvären över miljötillståndet, som i september i fjol beviljades av miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg, har förvaltningsdomstolen ännu inte tagit ställning till.
Domstolen konstaterar i alla fall att det med hänsyn till det överklagade beslutet, besvären och ”det som i övrigt framkommit” finns skäl att i det här skedet av handläggningen förbjuda verkställigheten – i praktiken alltså krossning och malning av sten.


Läs mer i dagens VN/eVN.