Anders Walls. Foto: VN-arkiv

Lön för bara två dagar av sju då Raseborg sparar

Lön för två dagar, inte fem, av en veckas frivillig tjänstledighet. Så rättar staden Raseborg nu sina ursprungliga uppgifter om ett kommande anbud till de anställda.

 

"Genom frivilliga åtgärder skulle personalkostnaderna kunna sänkas med 0,5-1 miljon euro. Personalen ges möjlighet till uttag av frivillig tjänstledighet utan lön med "morot", till exempel 7 dagar mot 5 dagars lön".

Så stod det i det ursprungliga, visserligen inofficiella besked om besluten vid måndagens stadsstyrelsemöte som staden lät gå ut till medierna.
Ett anbud man svårligen kan säga nej till, blev reaktionen på VN:s redaktion, vilket föranledde en dubbelkoll med styrelsens vice ordförande Anders Walls.
Walls gav klartecken, inget missförstånd förelåg – och opponerade sig inte heller i förmiddags då frågan fördes på tal igen.

Däremot var stadens personalchef Johan Nylund helt på det klara med att ett misstag begåtts: Tanken var att två dagars lön skulle utgöra moroten i samband med de friviliga, i princip oavlönade veckolånga tjänstledigheter med vilkas hjälp man hoppats kunna sänka stadens personalkostnader.
– Äsch, det var ju inte så trevligt för mig heller, kommenterar Anders Walls, efter att ha bett om ursäkt.
Han är benägen att härleda misstaget till diskussionen i styrelsen.
Det var säkert så, rekonstruerar han, att styrelsen var ute efter samma modell för frivillig tjänstledighet som staden också tidigare tillämpat men att ingen riktigt kom i håg hur den såg ut då den skulle konkretiseras i antal dagar med och utan lön.