Det är bland annat den specialiserade sjukvården som spränger budgeten. Foto: VN-arkiv

Mindre underskott i Raseborg med ledigt utan lön

Raseborgs stads underskott i år kunde i värsta fall bli större än 5,5 miljoner euro. Frivillig tjänstledighet utan lön för anställda är en möjlig motåtgärd som stadsstyrelsen nu för fram.

 

Styrelsen räknar med att personalkostnaderna genom dylika frivilliga åtgärder skulle kunna sänkas med mellan 500 000 och en miljon euro.
Till tjänstledigheterna utan lön vill man knyta en morot, till exempel så att anställda under en sju dagar lång tjänstledighet får lön för fem dagar.
Samarbetsförhandlingar eller, i kölvattnet av dem, permitteringar aktualiserades däremot inte vid måndagens stadsstyrelsesammanträde.
– Nä. Så var nog inte upplägget i går, säger styrelsens ordförande Ulf Heimberg.
Rent konkret gav styrelsen stadsdirektör Mårten Johansson i uppdrag att tillsammans med ledningsgruppen vidta åtgärder som i år förbättrar stadens nettoresultat med mellan 500 000 och 1,5 miljoner euro.
Stadskamrer Thomas Karlsson skall fram till fredag, i tid inför fullmäktigemötet på måndag, utarbeta en budgetram som gör att nästa års budget balanserar utan en höjning av skatteprocenten.
Det innebär "en betydlig minskning av serviceutbudet och samordning av funktioner".
För stadens mest akuta ekonomiska trångmål har situationen inom grundtrygghetssektorn spelat en väsentlig roll.
Bland annat kostnaderna för den specialiserade sjukvården och handikappservicen ser ut att spränga ramarma rejält.

Prutmån
Grundtrygghetsnämnden hade uppskattat behovet av tilläggsanslag till hela fem miljoner euro, av den summan prutade stadsstyrelsen bort 1,2 miljoner och förordar alltså tilläggsanslag på 3,8 miljoner euro.
I fråga om den specialiserade sjukvårdens kostnader handlar det om en prognos som inte nödvändigtvis visar det slutliga utfallet, och i den egna produktionen finns det hopp om att överskridningar på ett håll kan kompenseras med överföringar av medel för verksamhet som stannat under budget, motiverar vice ordförande Anders Walls den prutmån styrelsen ansåg vara befogad.