Foto: Susanne Lindroos. Ugnskyckling med persiljesås.

Mattrolleri som spar tid

Under sommaren är det härligt att äta god mat och njuta länge vid bordet, men att stå i timtal framför spisen känns inte riktigt som semester.

Här har vi komponerat fyra rätter där du med en enda insats får två rätter.

Recepten är planerade så att du lagar ena delen av receptet en dag, då du i samma veva tillreder en lite större mängd av huvudingredienserna, och så har du färdigt basen för lunchen eller middagen till följande dag.

Så här går det att trolla ihop läcker mat med minimal arbetsinsats.

Laga middag en dag, fixa lunchen till följande dag.

Grillad forell med äppelröra och sallad

4 personer

1 kg nypotatis
1,2 kg forellfilé (hälften går åt till följande recept)
½ citron
½ burk (à 400g) turkisk yoghurt
1 äpple
1 kruka  romansallad
2 tomater
1 fänkål
Salt, peppar, dijonsenap, olivolja, vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 200° eller tänd grillen. Koka upp vatten för potatisen (ifall du inte har färdigt kokt i kylskåpet).

Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 15 minuter, gärna tillsammans med en kvist dill.

Lägg forellfilén på en ugnsplåt och pressa över saften av ½ citron och krydda med 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Stek mitt i ugnen i cirka 15 min. Grillar du fisken så lägg filén på ett folieark med skinnsidan ner och grilla cirka 15 minuter.

Har du färdigt kokt potatis så lägg den på grillen, cirka 10–15 minuter.

Äppelröra: Blanda i en skål ½ burk turkisk yoghurt med ½ msk dijonsenap och 1 krm salt. Grovriv äpplet och blanda ner i yoghurtsåsen.

Sallad: Strimla 1 kruka romansallad. Skär 2 tomater i klyftor. Skölj och hyvla/strimla 1 fänkål i tunna skivor. Blanda salladen, tomaterna och fänkålen i en skål och ringla över ½ msk olivolja, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

Servera fisken med potatis, sallad och äppelröra. Spara hälften av fisken till följande dag.

 

Murbottensplättar med forellröra

Tips! Vill du ha en riktigt snabb rätt ersätter du murbottensplättarna med tunnbröd eller wraps.

4 personer 

Plättar
4 ägg
4 dl mjöl
8 dl mjölk
2 msk olja
1 tsk salt
Fyllning
600g forell (färdigt tillredd, se föregående recept)
½ burk (à 400 g) turkisk yoghurt
1 burk (150 g) crème fraîche
1 kruka gräslök
1 knippe (50 g) dill
1 liten bit (ca 50 g) pepparrot
½ citron
Dijonsenap, salt, peppar, balsamvinäger
1 kruka frisésallad

Blanda ihop plättsmeten och låt den svälla en stund: 4 ägg, 4 dl mjöl, 8 dl mjölk, 1 tsk salt och 2 msk olja.

Ta fram det som blev över av fisken och lägg det i en stor skål. Blanda ner ½ burk turkisk yoghurt och 1 burk crème fraîche.

Hacka 1 kruka gräslök och 1 knippe dill. Riv pepparroten.

Blanda ner dillen, gräslöken och ½ msk pepparrot i röran och krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Pressa i 1 msk citronsaft och blanda ner ½ – 1 msk dijonsenap samt 1 msk balsamvinäger.

Hetta upp murbottenspannan eller en stor stekpanna och stek stora plättar av smeten. Lägg upp plättarna an efter på ett fat under lock.

Riv salladen i en skål och ställ fram plättarna/tunnbröden och röran och låt var och en snurra ihop sin rulle med sallad och röra.

Kyckling  för två dagar

(Ugnskyckling med nypotatis och persiljesås och nypotatissallad med marinerad ugnskyckling)

Här lagar du både middagen och följande dags rätt i samma veva. Det gäller att ha tungan rätt i mun med vad som skall marineras och vad som används som sås, och kom ihåg att inte äta upp all nypotatis första dagen för då blir det ingen potatissallad för följande dag.

4 + 4 portioner

2 kg potatis
8 kycklingfiléer
1 kruka bladpersilja
1 kruka timjan
1 burk (400 g) turkisk yoghurt
½ rödlök
1 kruka sallad
1 paprika
3 tomater
1 kruka rucolasallad
Salt, peppar, smör, olja, vitlök, honung, vinäger, torkad timjan

Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen. Koka upp vatten i en stor kastrull för potatisen.

Tvätta 2 kg potatis och koka den mjuk i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.

Ta fram en ugnsform och skvätta lite olja i bottnen på den. Lägg kycklingfiléerna på ett skärbräde och krydda dem med 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar och 1 tsk torkad timjan.

Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Stek filéerna i två omgångar cirka 1 minut per sida i het panna och lyft över i formen. Alternativt grillar du filéerna cirka 4 minuter per sida i inte alltför het grill.

Ställ formen i ugnen och stek kycklingen färdig i ugn cirka 12 minuter.

Sås

Hacka 1 kruka bladpersilja och ½ kruka timjan. Lägg i en skål. Blanda ner 1–2 pressade vitlöksklyftor, ½ dl olivolja, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Kör såsen jämn med stavmixer.

Blanda ner 1 burk turkisk yoghurt och lägg upp hälften i en liten skål för dagens rätt och resten i en större skål (för morgondagens potatissallad).

Marinad

Hacka resten av timjanen och lägg det i en skål. Tillsätt ½ dl olja, 2 msk balsamvinäger, 2 msk honung, ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar och 1–2 pressade vitlöksklyftor.

Skala och finhacka ½ rödlök. Lägg rödlöken i den större skålen med yoghurtsås.

Ta ut formen ur ugnen och lägg hälften av kycklingen i marinaden. Blanda om och täck med plastfolie och ställ i kylskåpet till följande dag.

Riv 1 kruka sallad i en skål och skär 1 paprika i små bitar.

Häll av vattnet från potatisen och servera med persiljesåsen, sallad och ugnskyckling.

Efter maten:
Blanda ner resten av potatisen med rödlöken och yoghurtsåsen. Dela de större potatisarna. Om du vill kan du ännu tillsätta 1 tsk dijonsenap.

Dag två:
Blanda 1 kruka rucola med potatissalladen. Skär 3 tomater i skivor och skär kycklingfiléerna i tunna skivor.