MED KÄNSLA. Det är inte så noga när författaren Hannele Mikaela Taivassalo lagar mat. Halloumisalladen är en enkel sommarfavorit. Foto: Catrin Svenfors

Personliga favoriter i midsommarbuffén

Midsommardukningens måsten ser olika ut. Där den ena aldrig skulle fira utan jordgubbar, njuter den andra mest av en bit knäckebröd med sill. Vi ställde nyfikna frågor om folks favoriter och på Hannele Mikaela Taivassalos midsommarbord är halloumin drottning, champagnen kung.

Författaren Hannele Mikaela Taivassalo tar till sitt bästa husmorsknep när hon tillreder halloumisallad för midsommarfesten: Hon häller upp ett glas champagne, och allting blir lite roligare. Hon tycker inte om att planera för mycket och sveper gärna ihop lättlagade, goda och vegetariska rätter med känslan som rättesnöre.

– Slarvigt hellre än slaviskt. Men med kärlek.

Livsstilsfacket och Strömsödomänen är för författaren okända genrer, men hon bjuder ändå på rätten som blivit en personlig klassiker under sommarmånaderna: halloumisallad.

– Fast jag skulle knappt kalla det här ett recept, och det finns inte uppskrivet ens på baksidan av en räkning i Marthas kokbok.

För skådespelaren Riko Eklundh börjar midsommarfirandet med vänskapligt mingel på bryggan vid Sandholm i Nagu. Då blir bryggan en sommarbrud, klädd i björkris, och grannarna samlas för att dela på medhavda delikatesser. Riko går till bryggan sin klassiker – maltlimpan som smakar ljuvligt med bara smör på, men som också kan bli superlyxiga smörgåsar med gravad lax, rökt sik, kokta ägg eller en bit välmarinerad sill.

– Det som skiljer limpan från butikslimpan är att den innehåller ganska mycket sirap. Där kan man ju testa sig fram, säger Eklundh, som påpekar att maltlimpan är en favorit, men att han också gärna korkar en flaska bubbel midsommaren till ära.

Maltlimpans hemlighet ligger dels i apelsinsaften som degspad och i att få tag på grovkornig malt och riktigt färskt mjöl.

– Då blir konsistensen härligt knastrig, säger Eklundh och konstaterar att limpan alltid är en välkommen gåva att ha med sig när man går på kalas.

Elli Flén, kommunikationskonsult från Munsala, blir lite ställd när hon ska hosta upp en favorit, men har ett säkert dessertrecept att ta till.

– Min man och jag har inte riktigt hunnit utveckla något passionerat förhållande till midsommarmaten. Våra barn är så små att vi inte riktigt hunnit få några traditioner, säger hon.

 

Nya och gamla minnen

Årets unga konstnär Ville Andersson får utlopp för sin kreativitet i jobbet. Därför orkar han inte alltid satsa på avancerade uppvisningar i köket. Dessutom är det jämt bråttom och då gäller det att laga något enkelt och snabbt, utan att glömma den goda smaken. Rödbetor och getost – det ultimata smakparet – är en rätt som tar knappa kvarten att slänga ihop. Den passar bra som förrätt eller varför inte som en del av huvudrätten. Med kniv och stekpanna som enda måsten i redskapsväg är rätten perfekt för sommarstugan där köksutrustningen kan vara knapp.

Berndt Arell på Nationalmuseet i Stockholm kommer till den åboländska skärgården för att fira midsommar och vill gärna ha Vesta-sill – matjessill med tomat och dill – på bordet.

– Ett minne från mina barndomssomrar hos farmor och farfar i Västanfjärd.

Lokal nypotatis till är ett måste.

En som struntar blankt i den traditionella senapssillen och nypotatisen är den grafiska formgivaren och satirikern Kasper Strömman. Hans midsommarfavorit är något så otippat som müsli och yoghurt. Han överväger också midsommarpepparkakor, men müslin drar till sist det längsta strået.

Lägg ordet midsommar till vilken rätt som helst och den blir som av ett trollslag tjugo procent godare, meddelar han i sin humoristiska anda.

– Om du är en riktig finsmakare tillsätter du givetvis färska bär och byter ut müslin mot granola, men det ska egentligen inte behövas. Yoghurt med müsli är gott som det är.

 

Riko Eklundh, skådespelare

"Receptet har jag fått av min mamma, Gulla Eklundh. Hon kallade det " juntalimpa" och hade i sin tur fått receptet av någon väninna. Enkelt och gott. Jag bakar brödet till midsommar, till självständighetsglöggen i december och till min födelsedagsfrukost den 17 mars."

 

Juntalimpa

1 l apelsinjuice

3 dl rågmjöl

3 dl vetekli

3 dl grov malt

2 påsar torrjäst /1 bit färskjäst

3 dl sirap

1 msk salt

10-13 dl vetemjöl

 

Så här gör du:

Rör ihop till en rätt lös deg. Häll upp i tre välsmorda avlånga formar. Låt jäsa ca 1 1/2 timme under duk.

Grädda bröden i ungefär 1 1/2 timmar och pensla varje halvtimme med sirapsvatten.

Dessa bröd blir rätt söta men håller därför ganska länge. Vill man ha mindre söta bröd minskar man sirapsmängden något. Låt gärna brödet stå ett dygn innan det serveras.

 

Ville Andersson, Årets unga konstnär 2015

"Enkelt, gott och vegetariskt."

 

Rödbetor och getost med honung

1 paket förkokta rödbetor (eller råa om du har tid att koka dem)

1 paket getost

En kruka rucolasallad

Pinjenötter

Honung

 

Så här gör du:

Stek pinjenötterna i torr stekpanna tills de får en aning färg. Ställ dem åt sidan i en annan skål.

Skär rödbetorna i skivor och stek dem i smör i samma panna, några minuter på vardera sidan.

Skär getosten i skivor och placera på rödbetsskivorna.

Ringla honung över. Strö pinjenötter över och placera rucolan överst.

 

Hannele Mikaela Taivassalo, författare

"En riktig tant ska ha Marthas kokbok och samla recepturklipp ur tidningar samt handskrivna recept på rutigt papper (eller orutigt) mellan sidorna i den fläckiga kokboken. En söndagskock behöver inte vara praktiskt lagd, men ska laga maten med kärlek. Halloumisalladen är en egen skapelse, men det som däremot finns, handskrivet på ett rutigt, reklamprytt papper utrivet ur ett anteckningsblock, Keskusapteekki Centralapoteket Kokkola Karleby, är ett farmorsarv i form av ett recept på små munkar som av någon anledning ska kallas Snabbmunkar. Antagligen för att det är ett recept som passar otåliga människor."

 

Halloumisallad (förrätt för fyra, huvudrätt för två)

1 flaska champagne

1 halloumi

2 ordentliga nävar rucola

1 överdriven handfull körsbärstomater

2 vårlökar

1 ungefärlig hög cashewnötter

1/2 limefrukt

Färsk basilika

Olivolja

 

Så här gör du:

Öppna champagnen. Häll upp ett glas.

Strimla vårlöken och skär upp tomaterna och drick champagne.

Skär upp halloumin i ungefär en centimeter tjocka skivor. Grilla. Eller fuska och stek. I olivolja.

Blanda till grönsakerna och pressa en halv limefrukt och sprinkla lite olivolja på salladen.

Rosta nötterna i en stekpanna, toppa salladen med halloumiskivor och cashewnötter.

 

Farmors snabbmunkar

1 kaffekopp mjölk

2 kaffekoppar socker

4 kaffekoppar mjöl

2 ägg

1 tsk bakpulver

1 tsk soda

Olja eller annat frityrfett

Socker att rulla munkarna i

 

Så här gör du:

En kaffekopp i det här receptet betyder just den där specifika sextiotalskoppen som min farmor hade. Det kan för all del betyda vilken kaffekopp som helst som rymmer ungefär 1,5 dl. Eller helt enkelt betyda 1,5 dl.

Rör ihop, det ska gå snabbt, det är snabbmunkar, för rastlösa.

Hetta upp fettet så att det blir livsfarligt. Klicka ned smeten i den livsfarligt heta flottyren med hjälp av en matsked och en tesked. Det här ska vara små munkar. Pingpongstorlek. Fiska upp munkarna när de är bruna. Rulla dem i socker. Ät många. De är så små. Och socker smälter så snabbt på sommaren.

 

Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseet i Stockholm

"Midsommardagen vill man kanske ha något annat än fisk och då blir det ofta grillat. Jag försöker äta rätt kolhydratsnålt."

 

Midsommardagsmat

Fasta stora paprikor: gula, röda, orangefärgade

Zucchini, skivad på längden

Halverade färska lökar

Mozzarellaost

Kött att grilla

 

Så här gör du:

Grilla grönsakerna och lägg upp dem på ett generöst serveringsfat på en bädd av blandade, smakrika salladsblad och italiensk mozzarellaost. Strö grovt flingsalt över och mortla svartpeppar till. Ringla mjuk, fruktig olivolja över det hela.

Till det här smakar en rejäl biff bra, en rätt tjock, lätt röd ryggbiff till exempel.

 

Harriet Abrahamsson, skådespelare, regissör och dramatiker

"Till midsommar brukar jag krydda egen snaps. Det blir lite extra festligt så."

 

Midsommarsnaps

Okryddad vodka

Gulmåra, getpors eller andra ätliga blommor efter smak

 

Så här gör du:

Eftersom vi ofta är i skärgården blir det vanligen en snaps med gulmåra eller Jungfrumarie sänghalm – som snapsen hos oss kallas. Och en med getpors. Man tar en okryddad god vodka enligt behag och lägger i blomkvistar av gulmåra. Den andra flaskan får bladkvistar av getpors. Sedan får den stå och dra ett par dagar, man får gå och smaka för att veta när den fått tillräckligt. Då silar man bort örterna och låter sedan snapsen stå svalt och mörkt tills den dricks till sillen och nypotatisen. Snapsen håller sig länge, men brukar gå åt fort. Getporsen är min favorit, men gulmåran blir vackert ljusgul i glasen. Man kan med fördel experimentera med ätliga örter, blommor och till exempel enbär för att hitta sin egen favorit.

 

Elli Flén, kommunikationskonsult

"Den här tårtan blir alltid omtyckt, midsommar eller inte."

 

Glasstårta med jordgubbar och rabarber

Botten:

175 gram havrekex

75 gram smör eller margarin

Fyllning

300 g rabarber

1 msk vatten

3/4 dl socker

200 g frysta jordgubbar

2 msk florsocker

1 l vaniljglass

Dekoration

en knapp liter färska jordgubbar

1/2 dl rabarbersaft

 

Så här gör du:

Smula kexen i matberedare och klicka sedan i fettet. Kör blandningen jämn. Tryck in bottenmassan i en form med löstagbar kant (24 cm) efter att du först fäst ett bakplåtspapper mellan botten och kant.

Tvätta rabarbern och skär i 1 cm stora bitar. Koka upp bitarna ihop med vatten och socker. De blir mjuka på fem minuter under lock. Sila koket och ta tillvara saften, som får svalna.

Lägg sedan isade jordgubbar, rabarberpurén och florsockret i matberedaren och sönderdela allt. Klicka i glassen i bitar och kör till en jämn massa. Häll fyllningen i formen, jämna ytan och täck in den. Ställ tårtan i frysen i minst tre timmar.

Klyfta sedan de färska jordgubbarna och blanda med rabarbersaft och florsocker. Låt dra en stund.

Ta tårtan ur frysen en kvart innan den serveras och servera med de marinerade jordgubbarna.