Foto: Dan Strandqvist/TT

Lätta upp pastan till våren

Äntligen vår och tid för den lättare maten. Vegetariskt känns hur rätt som helst just nu. Här är tre lättlagade rätter. En spännande lasagne utan såser, en gräddig pasta med fantastisk smak och en med primörer.

Pasta skiljer sig inte från andra livsmedel. Satsa på kvalité. Betala lite extra för en riktigt bra och god pasta.

Nästa viktiga punkt är kokningen. Stor kastrull, mycket vatten och rejält, om än inte överdrivet, med salt. Att hälla olja i vattnet för att motverka att de blir klistriga är en vanföreställning. Oljan kommer in i bilden först när pastan hälls tillbaka i kastrullen.

Var noga med koktiden. Uppgiften på paketet brukar vara rättvisande, men för att vara på säkra sidan – dra av en halv till en minut. Bättre att den har lite kärna än att det blir sladdrigt och utan tuggmotstånd.

Traditionell lasagne görs oftast med två såser. Här, en något lättare variant utan sås. I stället varvas plattorna med tunna skivor tomat, keso och basilika, som toppas med ost och gräddas i medelvarm ugn för att inte plattorna ska bli hårda och torra. Resultatet blir en fettsnål lasagne med härliga smaker.

Vill man ha sås, är en gräddig pasta med spenat att rekommendera. En kombination som är lättlagad och har kort tillagningstid.

Minst lika lättlagad är pastan med primörer. Hur enkel som helst, men ändå med full med smaker. Tacka sesamoljan och kryddblandningen persillade för det.