Thomas Selenius senaste destination var Kenya. Foto: Privat

Han upptäcker världen en säsong i taget

Veckans Västnylänning i värld'n är Thomas Selenius från Ekenäs. Efter ett år hemma i Stockholm är det dags att packa väskan.

Thomas Selenius har alltid haft en längtan ut i världen. 2006 flyttade han från Ekenäs till Sverige för att gå en turismutbildning i Norrtälje. I fem år har han jobbat som reseledare för researrangören Apollo. Jobbet har tagit honom till Grekland, Turkiet, Spanien, Egypten, Thailand och Kenya.
Nu har han varit hemma i Stockholm ett år, men längtar efter att få komma ut igen.
– 20 april åker jag till Marmaris i Turkiet för att jobba som destinationschef.

Han jobbade på S-market i Ekenäs och satt barnvakt hos sin kusin när han kände att han ville prova på något nytt. Efter några sökningar på internet hittade han turismutbildningen och sökte in.
– Jag är uppvuxen i Ekenäs men har bott i Sverige i omgångar.
Han beskriver Ekenäs som sin hemstad. Dit åker han ungefär en gång om året för att hälsa på vänner och släktingar.


En upptäckare

Thomas berättar att hans stjärntecken är tvillingarna och han känner att egenskaperna som tillskrivs tecknet passar bra in på honom.
– Jag tycker om omväxling, förnyelse och att upptäcka nya platser.
Intresset för att resa har alltid funnits, han har ryggsäcksturistat och åkt på charterresor med familjen.
– När jag såg reseledarna så tyckte jag alltid att det såg så glamouröst ut.

Som utbildad reseledare har han fått uppleva att det inte alltid är så glamouröst, men har trivs trots det med sitt jobb och gillar de utmaningar det erbjuder.
– Man jobbar en säsong på en destination och då hinner man få många intryck och både lära känna och förstå landet.

Kenya, hans senaste destination, var en rejäl utmaning där det gällde att få de skandinaviska turisterna och lokalbefolkningen att förstå varandras kulturer.
– I Kenya lever man långsamt, allt får ta sin tid och man är ändå glad och nöjd. Det kan bli lite svårt för skandinaver som förstås betalat för sin resa och vill att allt ska fungera.


Smultronställen

Det bästa med jobbet enligt Thomas är mötet med gästen, att få sitta ner och verkligen ha tid för gästen och dela med sig av sin kunskap och tipsa om smultronställen.
– När jag tänker tillbaka på hur jag egentligen kom in på detta, så kan man faktiskt tro att det fanns en grekisk gud, som pratade till mig, och vände in mig på rätt spår i livet, säger Thomas skämtsamt.

De reseledare som jobbar tillsammans kommer också väldigt nära varandra, man umgås både i jobbet och på fritiden. Samtidigt är det viktigt med egentid.
– Man är väldigt populär som reseledare, alla vill tala med en: gäster, hotellägare, restaurangpersonal, busschaufförer... då är det bra att ta tid för sig själv.
Tid för sig själv får Thomas när han går till gymmet eller springer på stranden.

I framtiden drömmer han om att bosätta sig i något annat land. Det som känns mest lockande är någon liten grekisk ö.
– Jag gillar den grekiska kulturen och det är skönt med Medelhavsklimat.

Men först ska han fortsätta att arbeta som reseledare, åtminstone i några säsonger till.
– Jag kan verkligen rekommendera arbetet som reseledare. För mig var det en oförglömlig resa och utan tvekan de bästa fem åren i mitt vuxna liv. Jag längtar efter att få påbörja sommarens spännande resa.
 

Vem är han?
Namn: Thomas Selenius.
Ålder: Fyller 29 år i maj.
Bor: Stockholm.
Intressen: Träning.
Restips: Parga i Grekland ett genuint resmål, med små mysiga gränder och romantisk hamn. Kroatien är ett lite annorlunda resmål med storslagen natur och kristallklart vatten.