Charlotte Fältmarsch passar på att turista när hon hinner. Här har hon hittat en kompis på Steve Erwins Australia Zoo. Foto: Privat

Hon gillar livet under Australiens sol

Ekenäsbon Charlotte Fältmarsch flyttade till Australien för att göra sin sista studiepraktik och träffa sin blivande man. Nu är Lismore hennes nya hem.

– Jag hade länge funderat på att göra min sista praktik utomlands, men visste inte riktigt vilket land jag ville åka till. Främsta orsaken till att det blev Australien var min man som jag träffade på Facebook.

Charlotte slog två flugor i en smäll: hon gjorde sin praktik som marknadsföringsassistent på ett vandrarhem i Noosa i Queensland och träffade Jason.
– Jag steg av planet den 21 april 2011 i Brisbane och träffade min man för första gången. Det var ett mycket nervöst och pirrigt möte. Allt gick väl och efter min praktik bestämde jag mig för att stanna lite längre.

Hon har trivts så pass bra med sitt nya land och med sin nya kärlek att hon ännu inte har åkt hem.
– Vi gifte oss i februari 2012 och jag bestämde mig då för att Australien får bli mitt nya hem. Det var inte ett enkelt beslut eftersom Australien ligger så långt borta från familj och vänner. Om mamma skulle ha fått bestämma så skulle jag nog ha åkt tillbaka till Finland.
 

Kontakter gav arbete

Nu arbetar hon som löneräknare på Toyota i Lismore i New South Wales där hon och maken Jason är bosatta tillsammans med papegojan Ziggy och sina två hundar.
– Jag trodde det skulle vara lätt som en plätt att få jobb här eftersom jag hade ganska mycket erfarenhet från både det ena och det andra, men det var tack vare mina kontakter som jag fick in en fot.
– Under det första halvåret efter min praktik jobbade jag på en blomsterodling, vilket var en erfarenhet i sig. Det var trevligt att vara ute men inte när det är 40 grader och stekande sol.

Hur skiljer sig livet i Australien från livet i Finland?
– Hemma i Åbo var det mest studier, kompisar och fester. I Lismore är det jobb och familjeliv som gäller. Mycket olika liv, men när man börjar närma sig 30 känns det som ett mer naturligt alternativ.

När det finns tid över passar de på att utforska de platser i Australien som Charlotte ännu inte hunnit se.
– Det finns så många fina platser och turistattraktioner att åka till här.


Första hemresan bokad

Målet är att besöka Ekenäs en gång om året. Den första hemresan är bokad till i sommar.

Det hon saknar mest är snö på julen och den finska mentaliteten.
– Folk säger att finnar är inåtvända och inte kan småprata. Det är kanske sant, men när du verkligen lär känna en finne så har du en vän för livet. Här hör det till att vara trevlig, men det är ganska ytligt vilket är synd. Det är svårt att veta om en person ar genuint intresserad eller inte.

Å andra sidan beskriver hon australiensarna som väldigt positiva, utåtriktade och hjälpsamma.
– Det är vanligt att man bjuder och byter och ger saker till varandra för att hjälpa till. När jag sökte jobb var folk väldigt hjälpsamma. Folk som jag inte ens kände visste om att jag sökte jobb och ville hjälpa till.

Charlotte känner sig hemma i både Finland och Australien, även om hon beskriver länderna som två vitt skilda världar.
– Jag har ett liv här och ett annat liv i Finland. Jag skulle aldrig ge upp det ena för det andra, fastän jag bara får uppleva livet i Finland ett par veckor om året. Jag gillar snö men jag saknar inte de mörka månaderna i Finland. Värmen och solen här gör att jag känner mig mer pigg, glad och alert.