Tage Bergström med ett av sina byggprojekt för NCC. Foto: Privat (Klicka för att se hela bilden)

Tage Bergström var byggare i Östeuropa

Tage Bergström från Jordansby i Prästkulla skulle bli flygare men flyttade till Sverige och blev byggare. Under kommunisttiden ledde han många stora byggprojekt i Östeuropa.

Veckans västnylänning Tage Bergström har befunnit sig länge ute i världen. Han flyttade från Ekenäs till Sverige för femtio år sedan och har jobbat med olika byggprojekt i Östeuropa i närmare trettio år.
– Jag flyttade till Sverige mest på grund av språket, det var bekvämare att bara behöva prata svenska, säger Tage som kom till Västerås 1963.
Där var han biträdande chef på en liten byggfirma, men efter tre år fick han nog.
– Västerås var en tråkig stad.
Han fick jobb på ABV (numera NCC) i Stockholm där han bland annat var med om att rädda Münchenbryggeriet undan rivning.

KGB-bevakning
1973 kallades Tage upp till vd:n som berättade att han bestämt att Tage ska bli byggchef för ett stort varuhus mitt i Prag. Tage som hade två små barn och minimala tyska kunskaper protesterade förgäves. "Du tar med dig familjen! Och vi har redan beställt en intensivkurs på Heidelberg universitet för din del." sa vd:n.

Tjeckiska KGB höll ett vakande öga på byggarna.
– Ovanför oss fanns en liten lägenhet där en äldre dam bodde. Hon gick varje kväll ner i källaren och bytte band i ett låst skåp, och gick sedan upp till sig genom vår lägenhet. Också telefonen var avlyssnad.
Det fick Tages fru uppleva när hon ringde sin mor i Esbo och en röst plötsligt avbröt samtalet och frågade varför de inte talade finska.

I DDR löpte arbetet smidigare.
– Där var vi välkomna, de tyckte att vi var kompanjoner.

Whisky åt kommunistledaren
I januari 1979 var det aktuellt att bygga ett nytt hotell i norra Polen. Snön låg meterdjup, tågen stod stilla och gatorna plogades med hästar. För att få jobba i fred hade byggarna skyltar som meddelade att de var svenskar. 1980 utbröt en landsomfattande strejk och ingenting gick att köpa.
– Det gick att fixa det mesta med rätt kontakter, konstaterar Tage vis av erfarenhet.

Han blev bekant med många högt uppsatta politiker under sin tid i byggbranschen.
– Edward Gierek (ledare för polska kommunistpartiet PZPR) kom ofta till vårt kontor i Warszawa med sina två livvakter för att få en liten tolvårig whisky.

– Det blev totalt nästan 20 år för mig i det kommunistiska Östeuropa, sedan kom en förvirrad tid då de forna kommuniststaterna började bygga upp sina demokratier. Skillnaden för oss var att vi kunde börja använda inhemsk arbetskraft vilket naturligtvis blev mycket billigare.
Under den tiden har han hunnit samla på sig en hel del upplevelser och goda historier.
Har du tänkt ge ut något i bokform?
– Jag har faktiskt funderat på att samla mina historier, de skulle säkert fylla en bok.

Tage lämnade NCC i slutet av 90-talet, men säger att han inte riktigt gick i pension direkt utan det var "lite flexibelt". Han hjälper fortfarande sina tidigare kolleger med kontakter.
– Jag har trivts jättebra och det har varit givande även om det ofta blev tolvtimmars dagar.

Han är numera bosatt i Täby strax norr om Stockholm.
– Min syster bor i Hangö och mina kusiner i Ekenäs, Västnyland är fortfarande hemma för mig.
Han håller kontakten till sina hemtrakter bland annat genom att läsa Västra Nyland och Hufvudstadsbladet på webben, och åker hem då och då.