Vicky Österberg känner att London är rätt plats för henne just nu. Foto: Haldin Communications

Hon satsar allt på musiken i London

Vicky Österberg från Ekenäs flyttade till London för två och ett halvt år sedan. Då var planen att stanna i tre år och sedan flytta hem igen. Nu ser planerna annorlunda ut.

– Jag blir klar med mina studier i vår, men under de senaste sex månaderna har jag fått så många bra erbjudanden. Jag är medlem i flera band som är på väg att slå igenom, så jag vill inte flytta tillbaka till Finland ännu på en tid.

Vicky har gått pop- och rocklinjen på Lärkkulla i Karis. Där upptäckte hon att trummor var hennes instrument. Hon började studera sång och piano, men tack vare trumläraren ändrade hon inriktning.
– Jag har alltid bott i små städer, men jag har rest mycket och jag ville bort från Finland.

Musik dygnet runt
En dag satte hon sig ner framför datorn och slog in sökorden music school europe. Det var så hon fann Tech Music School i London där hon nu studerar på trumlinjen.
– På linjen blir man sessionsmusiker vilket betyder att man ska klara av alla möjliga musikstilar. Själv spelar jag i sex band och alla har väldigt olika stilar.
Banden spelar allt ifrån kommersiell pop till brasilianska rytmer.
– Ett av banden som spelar kommersiell pop heter Kiss off är på väg att få kontrakt med skivbolaget Sony, men inget är klart ännu, det är en lång process.

Vickys liv i London är väldigt starkt fokuserat på musik.
– Spelar jag inte själv någonstans så kan jag gå och se något känt band uppträda.
En vanlig dag stiger hon upp sju och går till lokalen där hon förvarar sitt trumset och övar i några timmar. Sedan är det dags för lektioner i skolan och därefter övning med något av banden, inspelning eller så går hon på en spelning med något annat band.
– Det är sällan jag vaknar och inte har något att göra. Min vardag här är kaotisk, då är det skönt att komma hem till Ekenäs ibland.

Uppmuntra flickor
En vecka i månaden är Vicky hemma för att leda en musikverkstad för barn på daghem och i lågstadier i södra Finland. Hon jobbar också med att starta upp ett musikläger för flickor i anknytning till De ungas musikförbund i Svenskfinland (DUNK).
– Vi vill uppmuntra flickor att våga pröva på olika instrument. Som kvinnlig trummis blir jag bemött på väldigt olika sätt, målet är att det inte ska spela någon roll om det är en man eller kvinna som spelar.
Vicky berättar att hon själv blivit både positivt och mycket skeptiskt mottagen när hon satt sig bakom trumsetet.
– Ibland har jag fått blickar som ser frågande ut, som om folk undrar om jag faktiskt kan spela. Jag upplevs ofta som en exotisk fågel och måste verkligen bevisa att jag kan.

London känner hon som möjligheternas stad.
– Här händer massor hela tiden. Jag strävar mot mina drömmar och jag känner att jag kan nå längre, jag är på rätt plats på rätt tid.

I mars kommer Vicky att vara med i Yles nya serie Mitt nya land.