Foto: Privat

Elin Löf lever handbollsliv i Elverum

– Mentaliteten här är lite som i Ekenäs, säger Elin Löf, som bor i Elverum tillsammans med handbollsspelaren Andreas Rönnberg och deras två barn.

– Livet kretsar kring handbollen, säger Ekenäsbon Elin Löf, 25, sedan ett par år bosatt i norska Elverum.
Familjen, som består av sambon Andreas Rönnberg och döttrarna Isolde, 4, och Lykke, 2, flyttade till handbollsstaden då Andreas fick kontrakt med laget Elverum Håndball.
Han tränar varje dag och på veckosluten är det oftast match. Det betyder att familjen tillbringar många timmar per vecka i idrottshallen.
– Flickorna får springa av sig där, och så tycker de om att se matcherna, säger Elin Löf.

Friidrottare
Själv jobbar Elin Löf som vikarie på ett demensboende i staden sedan ett år tillbaka. Äldreomsorg har hon erfarenhet av från tidigare, då hon jobbade inom hemvården i Karis. Hon jobbar tre dagar i veckan, mest på grund av att det är svårt att kombinera skiftjobb med sambons kvällsträningar.
– Jag spelade själv handboll i ett lag förra året, men det blev för mycket pusslande med träningarna och matcher på helgerna.
Elin Löf var en aktiv friidrottare i tonåren och tog studenten vid Vörå idrottsgymnasium. Numera tränar hon mest löpning på egen hand.
– Här finns ingen friidrottsverksamhet, och det är synd, säger hon. Man satsar allt på handboll och fotboll.

Äter mycket bröd
Mest saknar Elin Löf släkt och vänner i Finland. Hon besöker ändå Finland rätt ofta, och nu i somras stannade hon och barnen i två månader.
När det är dags att åka tillbaka till Norge packar Elin Löf gärna med sig mörkt bröd från Finland och fryser ned. Norrmännen äter mest ljust bröd, och det blir mycket av den varan.
– Det var svårt att vänja sig vid att man bara äter smörgås till lunch, också de minsta barnen. Varm mat blir det först till middag.
Däremot gillar Elin Löf det att norrmännen vistas mycket utomhus. Också på daghemmet hör det till rutinerna att tillbringa en dag per vecka ute i naturen. På vintern åker man mycket skidor och det är lätt att ta en tur till den närbelägna skidorten Trysil.

Köpte hus i Karis
Elverum, som ligger cirka 100 kilometer nordost om Oslo, påminner mycket om Ekenäs och Karis, tycker Elin Löf. Staden är rätt liten och de flesta känner varandra.
– Vi trivs bra, säger hon. Nyligen blev det klart att vi kommer att stanna två år till, efter det får man se.
I somras köpte familjen ett hus i Karis centrum. Familjen kände att läget var sådant att de ville satsa trots att huset är gammalt och kräver renovering. Efter en sommars slit är huset nu i sådant skick att familjen kan bo där när de besöker släkt och vänner. 
Hon kan gott tänka sig att stanna kvar i Norge ett tag till, men i något skede blir det aktuellt att flytta hem till Finland igen.
– Senast när barnen ska börja skolan, tror Elin Löf.
– Fast här säger de att vi knappast kommer att flytta härifrån, att det blir så när man en gång flyttat till Elverum.