Foto: Privat

Både svensk och finne

– Jag talar mera finska i jobbet här än jag gjorde hemma, säger Ekenäsbon Annette Bergström, som bor i Täby utanför Stockholm och jobbar för svensk-finska Stora Enso.

 

Då Ekenäsbon Annette Bergström som nybliven diplomingenjör sökte jobb fanns det alternativ både i Finland och i Sverige. Det första anbudet kom från ett pappersbruk i Småland och det avgjorde saken. Året var 1995 då Annette Forssten tog sitt pick och pack och flyttade till Sverige.
Att flytta just till Sverige kändes inte speciellt dramatiskt, säger Bergström.
– Under studietiden lärde jag känna flera svenskar som studerade vid Åbo Akademi.
I dag reser hon ofta till Helsingfors på jobbets vägnar, och det är lätt för släkt och vänner att åka över till Stockholm.

Språkklimatet oroar
I dag känner sig Annette Bergström, 43, inte som en utlänning i Sverige, även om hon fortfarande är finsk medborgare och därför får rösta endast i svenska kommunalval. Hon följer mest med svensk politik och därför det kan kännas irriterande att inte få rösta på riksnivå, men också politiken i Finland intresserar.
– Jag läser finländska dagstidningar på nätet och följer med hur det går i val, speciellt för SFP.
Svenskans ställning i Finland oroar Bergström och det verkar som om inställningen till svenskan blivit sämre, tycker hon.
– Senast i går frågade en svensk om finlandssvenskarna minskat i antal.

Tudelad landskamp
Annette Bergström träffade sin blivande man Nicklas efter ett par år i Sverige och paret har i dag tre döttrar, Embla, 9, Tilde, 7 och Indra, 2 år.
De äldre flickorna får läsa finska som hemspråk i skolan.
– Det är viktigt att de får också den anknytningen till Finland, även om släkt och vänner mest är svenskspråkiga, säger Annette Bergström.
När det blir dags för landskamp i till exempel friidrott är det i den här familjen inte alltid självklart vem man ska heja på. Då får det bli båda, tycker döttrarna.
– De brukar rita finska flaggor till mig och svenska flaggor till sin pappa, berättar Annette.
Att åka Finlandsbåt för att besöka mormor och morfar i Ekenäs är roligt, tycker flickorna. Det brukar bli några resor per år för familjen, åtminstone till jul och midsommar.
Hem till Sverige brukar familjen köpa salmiak och leverlåda.
– Det mesta finns ju att köpa här, men leverlåda har jag bara hittat i Hötorgshallen i Stockholm, där den säljs som dyr delikatess, säger Annette Bergström.

Konståkning
Till familjens intressen hör orientering, skidåkning och konståkning. Flickorna är aktiva konståkare; nioåringen tränar fem gånger i veckan, sjuåringen tre.
Annette Bergström är ordförande för flickornas konståkningsklubb, som i fjol startade en grupp för vuxna där också Annette är med.
– Jag har åkt en hel del som barn, men aldrig tränat på riktigt. Det är roligt, och bra träning, säger hon.
Också intresset för orientering är gemensamt. När det är dags för de årliga O-ringentävlingarna packar familjen Bergström in sig i bilen och kör till den ort där jätteevenemanget ordnas. Det är fem dagar tävlingar och alla kan delta i egen klass. Övernattar gör de i husvagn.
– Min man har tidigare deltagit i Jukola-kavlen. Nu letar vi efter ett lämpligt lopp i Ekenästrakten, säger Annette Bergström.

Nya utmaningar
Hon tog sin ingenjörsexamen med papperskemi som huvudämne, men under senare år har Annette Bergström jobbat som inköpschef på Stora Enso och har en MBA-examen med inköpsinriktning från Frankrike.
Nu är det aktuellt att gå vidare i karriären. Ett nytt jobb väntar – också det i Sverige och i ett bolag med finsk anknytning.