Mikael Broman kopplar av i Hangö om somrarna. Foto: Privat

Hangö är alltid hemma

Mikael Broman har flyttat omkring i världen och sett det mesta, men varje sommar återvänder han till huset i Hangö. Efter 25 år utomlands är Finland fortfarande hemma.

Under de senaste decennierna har Mikael Broman och hans familj bott i Tyskland, Australien och Österrike. Sedan sju år tillbaka är familjen bosatt i Düsseldorf i Tyskland.

Det hela började med att Mikael under studietiden jobbade som tennistränare i Hamburg. Mikael och hans fru fick båda jobb i Tyskland och flyttade dit. Det blev början på deras långa utlandsvistelse.

– Det var nog nyfikenheten som fick oss att flytta utomlands.

Semesterfirande i Hangö

Just nu befinner sig Mikael Broman i Hangö för att fira semester. Familjen ska tillbringa tre veckor i Hangö och en vecka i fruns hemstad Jakobstad. Veckorna i Hangö är avkopplande och Mikael njuter av att få komma tillbaka till sitt ursprung och vännerna som finns i staden.

– Vi har kvar mitt gamla föräldrahem i Hangö. Som många av de andra villorna i Hangö står den tyvärr tom under resten av året.

– Det är skönt att komma tillbaka till Hangö och se att allting är så bra som man kom ihåg.

Mikael säger att man kan se en förändring i Hangö under de senaste åren.

– I många år stod det ganska stilla men under de senaste två åren har det skett en mycket positiv utveckling. Det beror nog på att det till en viss del är andra människor där.

Finland är hemma

Mikael Broman har under åren hunnit se en hel del av världen och bo i väldigt olika länder och miljöer.

– Det som skiljer människorna på de olika ställen vi bott är deras värderingar och sättet de kommunicerar på. I Tyskland är människor väldigt raka och ärliga.

Fördelen med Finland är den oerhört höga livskvaliteten, både då det kommer till säkerhet och till renlighet.

– Det utmärkande med Finland är den kvalitetsmedvetenhet som finns här. I Australien till exempel är kvaliteten inte lika viktig utan allt ska vara billigt.

Familjens fyra söner börjar nu vara vuxna och har skapat sina egna liv. Men det har inte alltid varit helt lätt för familjen att flytta runt så mycket och det kan ta lång tid att integrera sig i ett nytt samhälle.

– Det tar minst två år för att man ska känna sig hemma på ett nytt ställe och lära känna människor ordentligt.

Mikael upplever ändå att åren utomlands gett familjen mycket och att de lärt känna väldigt intressanta människor på vägen.

Två olika världar

Trots att Mikael har bott utomlands i mer än tjugo år känner han sig fortfarande hemma i Finland. Tre av sönerna är födda i Tyskland och en i Australien. Hemma pratar de alltid svenska och de återvänder till Finland med jämna mellanrum.

Det som Mikael saknar mest från Finland är vänner och släktingar som finns kvar här. Förutom människorna finns det inget konkret han saknar.

– Jag kunde säga rågbröd och bastu men det är sådant som man kan få tag på överallt.

Mikael gillar det höga tempot i Mellaneuropa och säger att det passar familjens livsstil.

– Det finns mycket människor och ett stort utbud, vilket är mycket stimulerande. I Finland är tempot lugnare.

Målsättningen är att i framtiden bo en del av året i Hangö och en del utomlands, förutsatt att det passar ihop med jobbet.

– Jag tror att en mix av de två världarna är en bra lösning i vårt fall.