Jobbet vid museet ger spännande möjligheter. Här är Ulrika Mebus utanför Chateau Chantilly i Frankrike i samband med en internationell kulturarvskonferens. Foto: Privat

Ulrika Mebus trivs med livet på Gotland

För många är Gotland en semesterdestination om somrarna. Ulrika Mebus bor på ön året om och ser vissa likheter mellan Gotland och Västnyland.

Efter mer än tio år på Gotland känner sig Ulrika Mebus som hemma på den vackra ön. Hon jobbar som avdelningschef vid Gotlands museum och bor på en gård utanför Visby tillsammans med sin man och deras två tonåriga döttrar.

– Vi trivs bra på Gotland, det enda är att det är lite bökigt att komma härifrån. På somrarna går det direkta flyg men annars kan resorna bli ganska långa.

Innan Ulrika Mebus flyttade till Gotland bodde familjen i Sverige. De hade besökt Gotland tidigare och tyckte så mycket om ön att de bestämde sig för att bosätta sig på där på heltid.

Blir det inte tyst på Gotland om vintrarna?

– När folk frågar mig vad vi gör här på vintrarna brukar jag svara att vad gör du själv på vintrarna. Vi gör samma saker som alla andra, det snöar och vi jobbar som vanligt.

Gotland är på många sätt ett unikt ställe. Havet som omger ön gör att klimatet skiljer sig mycket från resten av Sverige. Det milda klimatet möjliggör också en annorlunda natur och på Gotland hittar man växter som inte förekommer på fastlandet. 

– Berggrunden är ju gjord av kalk vilket ger ett helt annat ljus.

Det ovanligt regniga vädret som präglat sommaren både i Sverige och i Finland har inte märkts lika mycket på Gotland.

– Här har vädret varit ganska bra. I juni var det soligt och nästan för torrt.

Ett litet samhälle

Ulrika Mebus flyttade från Tenala till Sverige på åttiotalet. Nu för tiden åker hon till Finland ungefär en gång per två år.

– Min man kommer från Tyskland så det har blivit så att vi åker vartannat år dit och vartannat år till Finland.

Familjen hälsar gärna på släktingarna i Finland. 

– Mina döttrar tycker mycket om Finland och åker gärna dit. De brukar säga att det är så mysigt där när det regnar så mycket.

Det finns inget som Ulrika direkt saknar från sitt forna hemland och tror inte att hon kommer att flytta tillbaka.

– Jag tänkte säga bastu men det har jag ju nuförtiden. Gotland är hemma nu, vi har gården och jobben här och barnen har sina kompisar. När det kommer till kritan finns ju så klart mina rötter i Finland.

Ulrika kan se vissa likheter mellan livet i Tenala och livet på Gotland.

– Det var lite roligt att upptäcka hur mycket Gotland kan påminna om landsbygden i Finland. Det är ett litet samhälle där man tar hand om varandra. Det är samma koder och man gör liknande saker, som skottar snö om vintrarna.

Rakt på sak

En sak som Ulrika tycker om med Gotland är att människorna är mer rakt på sak än i Sverige. På så sätt påminner gotlänningarna om finländarna.

– Kommunikationen är mer direkt. I Sverige lindar man ofta in saker men folk här är mer rakt på sak.

Trots att Ulrika bott så länge inom Sveriges gränser kommer hennes finländska gener fram ibland och folk kan kommentera att det märks att hon är från Finland.

– De brukar skoja med mig på jobbet eftersom jag är så rakt på sak och säger saker precis som de är.