Tom Andersson åker skidor i Whistler, en skidort två timmar norr om Vancouver. Foto: Privat

Kyrkslättbon trivs i det natursköna Vancouver

För tio år sedan flyttade Tom Andersson till Vancouver. I dag är Kanada hans hem, men rötterna finns i Kyrkslätt.

– Det var en kombination av livssituation och jobbmöjligheter som förde mig till Kanada. Jag ville utveckla mig själv.

Tom Andersson är uppvuxen i Rauhala i Kyrkslätt, nära sjön Vitträsk och gick i den lilla byskolan Oitbacka skola. År 2002 flyttade han till Kanada.

– Den största orsaken till flytten var att min fru är från Kanada. En annan orsak som inverkade var att min karriär stod på ställe i Finland.

I Kanada tog karriären fart igen. Nu jobbar Tom för ett säkerhetsföretag med ansvar över den stora provinsen British Colombia.

– I Kanada kan man avancera snabbt och det finns mer karriärmöjligheter.

Nära till naturen

För den som gillar natur och motion finns mycket att göra i Vancouver. Den vackra naturen med höga berg och skog passar bra för Tom Andersson. Han är en utomhusmänniska som tycker om att röra på sig och vistas ute i den friska luften. Camping, golf, fotboll och skidåkning är bara några av hans många intressen.

– Jag tycker om att få vara nära naturen. Det finns mycket att göra i Vancouver och miljön är grön och vacker. Om inte Vancouver hade så fin natur skulle jag säkert sakna Finlands alla sjöar.

Klimatet i Vancouver är perfekt enligt Tom. Det blir inte lika kallt som i Finland, men de har ändå fyra årstider. Vintrarna är regniga och inte allt för kalla, medan somrarna är varma. Just nu utlovas det närmare 30 graders värme – det vill säga betydligt varmare än sommaren i Finland varit hittills.

– Man brukar säga att i Vancouver är det är åtta månader regn och resten sol. Några snödagar brukar det nog också vara.

Längre in i landet hittar man mer snö och backar som lämpar sig för skidåkning, något som Tom gärna sysselsätter sig med om vintrarna. Förutom snön finns det andra likheter mellan Kanada och Finland.

– Vancouver påminner till en del om Finland. Människorna här är ganska lika finländarna, de är väldigt gästvänliga.

Tom uppskattar den avslappnade livsstilen i Vancouver.

– Det är inte samma drive på att hela tiden göra saker som till exempel i USA.

Saknar stugliv och bastu

Tom Andersson har anpassat sig väl till livet i Kanada och trivs där, trots att han kan längta till Finland ibland. Det som han saknar mest från Finland är sommarstugan.

– Jag kan sakna att sitta ute i skärgården och ta det lugnt. Här finns inte alls en likadan stugkultur som i Finland.

Annars är det inte mycket som fattas, förutom bastu och rågbröd så klart.

– Och den långa semestern i Finland. Här är den vanliga semestern ungefär två eller tre veckor.

Två hem

På frågan om Tom någonsin kommer att flytta tillbaka till Finland har han inget säkert svar. Tom känner sig hemma i båda länderna och har starka känslor för Finland.

– Man vet aldrig vad livet för med sig, men för tillfället ser det inte ut som om vi kommer att flytta tillbaka. Vi bygger vår framtid i Kanada nu.