Foto: Emilia Nyberg

Nisse skriver blogg från Nya Zeeland

Nisse beskriver sig själv som en snäll kille som ständigt observerar sin omgivning och i synnerhet olika kulturers beteende mönster. Känner du som han? Är du intresserad av nyzeeländsk mat? Då är hans blogg den bästa läsning du kan komma åt.

Ekenäsbon Nils-Christian Kåll är på väg på ett äventyr utan like. I går åkte han i väg på sin tio månaders utbytesperiod till den lilla byn Waihi i Nya Zeeland.

Byn består av femtusen invånare och är belägen bara fem kilometer från kusten. Med andra ord kommer Nisse att vid sidan om skolgången kunna utforska korallerna och sjömonstren i Stilla havet.

Trots det långa avståndet och 9 timmars tidsskillnad har Nisses kompisar och släkt förhållit sig positivt till utbytet.

– I början var väl min familj lite chockad men efter en stund blev de vana vid tanken. Nu just före resan så har de väl blivit lite chockade igen. Mina kompisar har stöttat mig hela vägen och tycker att det är tufft, säger Nisse.

Bloggar för VN

Västis kommer att erbjuda tröst åt alla som saknar Nisse på hans dramatiska och vilda äventyr i form av tre reportage och en blogg på VN:s hemsida. Någon nisch för bloggen har Nisse ännu inte fastslagit, men intressant och tuff kommer den att bli, det har han bestämt.

Men vad väntar sig Nisse av året på andra sidan jordklotet?

– Jag hoppas få träffa roligt folk och förbättra mina engelskakunskaper. Jag vill göra något nytt och en unik upplevelse som denna kommer jag inte att glömma.

Helt borttappad kommer nog Nisse inte att vara, för rest har han gjort förr. Interrail i Balkan och besök i den franska enklaven Guadeloupe gav en bra försmak till det internationella livet.

Det blir väl en till västnylänning ute i den stora världen. Nisse sveper det sista han har i kaffekoppen och går vidare för att bli fotograferad.

Han säger att han gärna i framtiden skulle jobba som journalist. Detta må vara den första utlandsbloggen som Nisse skriver, men kanske inte den sista.

Läs Nisses blogg på blogg.vastranyland.fi/ncetnz.