Ingådagen firas på lördagen.

Byt plantor på Ingådagen

Ingådagen går av staplen på lördagen och bjuder återigen på musik, marknad och blommor.

På lördag firas Ingådagen för 41 gången. Hela centrum fylls då av försäljare och föreningar och till salu finns allt från wienerbröd till bryggor.
Alla torgplatser är redan bokade och det betyder att hela området från kyrkan till parkeringsplatsen vid köpcentret Strand fylls av försäljningsstånd.

Det betyder ett par hundra försäljare och föreningar, berättar Regina Ekblom, kultursekreterare i Ingå.

– Förutom marknad bjuder Ingådagen också på mycket musik och program för barn på bibliotekstorget. Det bjuds också på stycken ur pjäsen Teaterbåten som går på Raseborgs sommarteater. 

En interaktiv teatergrupp uppträder som djurorkester, det vill säga utklädda musicerande djur, ett par gånger under dagen. Barnen kan delta i programmet. De som vill ha fart och fläng kan till exempel följa med disco- och showdansarna eller träna kettlebell med gymmet Aquarius sporting club.

Byt blommor

Ingå egnahemsförening byter i år igen perenner nere vid stranden utanför biblioteket.
– Alla som har fina perenner kan ta med sig en eller flera och byta dem mot andra. Det är bara att gräva upp, lägga perennen i en kruka och märka den med det svenska eller finska namnet, säger Camilla Gorbatow.

För dem som inte vet namnet på perennerna i sin trädgård går det bra att märka krukan med färg, höjd och tid då perennen blommar. Gorbatow säger att det finns perenner i äldre trädgårdar som nu blivit ovanliga och som inte går att få tag på i plantskolor. I fjol fick till exempel rosa aklejor och blåeld nya hem.

– Många tycker om att förnya trädgården och att byta perenner är ett billigt och bra sätt.
Ingådagen pågår från klockan tio på förmiddagen till två på eftermiddagen. Under fyra timmar brukar hela kyrkbyn fyllas av besökare, upp till femtusen personer om vädret är fint.