Petri Sirén har fått nyrenoverade och större utrymmen till sitt förfogande. Foto: Agneta Sjöblom

Delikat hantverk växer i Fiskars

Det finns en stor efterfrågan på god, exklusiv choklad. I Fiskars lägger Petri's Chocolate Room manken till för att möta suget.

Ett besök i Petris Chocolate Room är en fröjd för både öga och gom. Vackra och läckra praliner och bakverk kallar till sig från vitrindisken och får snålvattnet att rinna till.
"Chokladrummet" firade sitt treårsjubileum i maj. Kurvan har gått spikrakt uppåt. Tillströmningen av stamkunder startade redan från vecka ett.

– Det var ett hopp ut i det okända, men alla förväntningar har uppfyllts med råge, säger konditorn och chocolatieren Petri Sirén som tillsammans med hustrun Nina Sirén driver företaget.

Större för varje år

Då chokladboden öppnade 2009 hade man plats för tio kafékunder. Året därpå utvidgade man antalet kaféplatser med omkring 20. I fjol öppnade man en butik i Tölö i Helsingfors och i år har man tagit i bruk nya, stora tillverkningsutrymmen i den gamla plogfabriken.
Från Fiskarsbolagets sida är man mån om att hålla sin chokladmästare kvar i bruket och Petri Sirén är mer än nöjd med de renoverade utrymmena på 135 kvadratmeter man fått till sin användning och som utan besvär sväljer maskiner, kylanläggningar och arbetsbord. Det nya ventilationssystemet garanterar den perfekta temperaturen för chokladbearbetning och han är också glad över att fått ett ordenligt lagerutrymme för sina råvaror.

– Men jag väntar på 200 kilo mandelmassa från Tyskland och 500 kilo choklad från Frankrike så snart kommer väl hyllorna att svämma över igen.

I planerna ingår också att i något skede öppna en fabriksbutik.

Kvaliteten består

De nya utrymmena ger möjlighet att arbeta effektivare och med större manskap än hittills, vilket kan behövas då efterfrågan på Petris produkter är stor. Bland annat företagsgåvor är en växande marknad.
Kvaliteten baserad på toppråvaror och naturliga smaksättare tänker han inte ge avkall på även om produktionen växer.

– Jag tycker själv att vi har en bra balans mellan traditionellt hantverk och arbetseffektivitet.

Per säsong erbjuds ett urval på 25-30 praliner. Under brådskan med att ställa i ordning de nya utrymmena har det kreativa hamnat lite på undantag. Men det är fråga om en tillfällig svacka. 

– Att utveckla nya smaker är min passion.

Fritiden fylls av choklad

Flytten av tillverkningen till plogfabriken har samtidigt frigjort utrymme i kaféet.

– Nu kan vi ta emot busslaster och kan lättare ordna chokladprovningar.

Bråda tider väntar. Sommarsäsongen i Fiskars har förlängts i bägge ändar och sträcker sig så gott som fram till jul, som i sin tur är högsäsong i Helsingforsbutiken. Semester är något familjen Sirén brukar unna sig i början av året.

– Efter julhelgen är alla ändå på diet.

Även fritiden fylls med choklad. Då brukar paret Sirén besöka chokladtillverkare på olika håll i Europa. Petri brukar även delta i kurser i de stora chokladländerna så som Belgien, Frankrike och Schweiz. Att bekanta sig med olika stilar hjälper att utveckla den egna.

– Jag har varit 25 år i branschen men varje dag lär man sig något nytt och man kan alltid bli bättre. Den dag det inte längre känns möjligt kan man lika gärna lägga av.