Hela familjen fr.v.: Tom Lindfors, Anita Dufholm, Adam Sundell, Joel Sundell, Ronja Dufholm, Pontus Dufholm och Ringa Lindfors. Foto: Nina Ahtola

Få regler och mycket prat i stugan under semestern

– Det är klart att inte är så ofta som vi bara sitter och hör på fåglarna och är romantiska, säger Tom Lindfors. Egentligen är det väldigt sällan.

I år firar familjen Dufholm-Lindfors för första gången sommaren i sin egen stuga i Orvlax. Med totalt nio barn mellan 22 och tre år blir det självklart på barnens villkor. 

Trots att stugan är ny i sammanhanget har storfamiljen flera års erfarenhet av att pussla för att få vardagen med mellan fyra och sex barn att gå ihop. De äldsta barnen har redan flyttat hemifrån. Till vardags bor familjen inne i Ekenäs centrum, men under sommaren pendlar de från Bromarv till sina jobb i Ekenäs. Anita Dufholm jobbar på rehabiliteringshemmet Rosinne på dagtid, medan Tom Lindfors jobbar på nätterna vårdhemmet Rosette.

– Tidigare somrar har vi hyrt ett hus i Bromarv på somrarna och delvis pendlat till jobbet. Det blev lite tajt på morgnarna när jag måste starta till jobbet innan Torre hann hem, berättar Anita Dufholm. Men vi löste det genom att de minsta barnen fick åka med till Tenala där vi möttes. Där fick de varsin morgonglass så det höll dem på gott humör.

De tycker inte att det är komplicerat att ha en styvfamilj med många barn i olika åldrar. Själva tror de att en orsak är att de redan hade barn när de träffades, så deras förhållande har alltid varit på barnens villkor. Barnen har varit med från början och trots olika åldrar och temperament brukar det inte vara svårt att komma överens.

– Barnen grälar väldigt lite sinsemellan, säger Anita Dufholm. Vår huvudprincip är att låta barnen sköta sina bråk själva. Vuxna ska inte ska lägga sig i om det inte är något alldeles uppenbart fel. Ett bråk kan uppfattas på ett helt annat sätt av vuxna och så kan det bli helt fel om man försöker blanda sig i.

Lite regler, mycket prat

Men överlag har familjen inte många strikta regler. Barnen hjälper till hemma efter behov, det finns inga listor på vems tur det är att göra det ena eller det andra. Det mesta går att lösa med tolerans och flexibilitet. Under semestern gäller samma sak, ibland vill inte alla följa med till stugan och då hittar man lösningar genom att diskutera.

– Min åsikt är att regler är av ondo och till för att brytas, säger Anita Dufholm. Men det är jätteviktigt att diskutera med barnen om det är så att någon upplever att den blivit orättvist behandlad. Men för det mesta har det inte varit något problem, barnen vill gärna komma med till stugan. Det kan också bero på att de har kompisar här i Bromarv eftersom vi varit här förut om somrarna.

familjen
Dufholm-Lindfors-Sundell
  •  Anita Dufholm och Tom Lindfors
    har tillsammans Ringa 3 år som heter Lindfors.
  •  Anitas barn Rasmus 15, Ronja 13 och Pontus 8 år heter Dufholm.
  •  Toms barn från tidigare äktenskap heter alla Sundell och av dem har Hanna och Axel har flyttat hemifrån.
  •  Joel 17 år och Adam 15 år bor varannan vecka med sin pappa.
  •  Toms bonusbarn från tidigare Fanny och Lukas bor inte längre hemma.



Semestrarna kretsar kring barnens program, simskolan i Bromarv måste passas in. Men blir det en regning sommar och stugan känns trång så är det enkelt att packa ihop hela familjen eller en del och åka hem till stan.

– Det är den stora fördelen med att ha en egen stuga, det är lättare att komma och gå för några dagar. Tidigare var vi tvungna att packa med allt både när vi skulle till stugan och när vi skulle hem.

Parförhållandet då?

Hur går det med parförhållandet i en nyfamilj där de vuxna har knappt om tid för varandra? Finns det en risk att parförhållandet fastnar på den nivån när man enbart löser praktiska problem tillsammans?

– Vi har ju inte haft den där perioden när det var bara vi två som många har när man blir förälskad som yngre, så vi har inte det att fall tillbaka på, säger Lindfors.

– Vi har ju inte väldigt mycket tid tillsammans, men vi brukar vara på sommardanser och så har vi varit på nån kryssning. De äldre barnen ställer gärna upp som barnvakter och om de inte kan, brukar våra ex ställa upp, säger Tom Lindfors.

Deras gemensamma dotter Ringa är tre år så det har inte varit aktuellt att resa bort någon längre tid utan barn för dem. Ett gemensamt barn är också ett kitt i en nyfamilj.

– Hon är allas lillasyster och det kan hända att utan henne så skulle det smälla mer mellan oss vuxna, säger Anita Dufholm.

För dem har det alltid varit självklart att barnen står i centrum, men de påpekar att det krävs mycket överseende om man ska bo tillsammans när båda har barn sedan tidigare.

– För oss är barnen det bästa och käraste vi har, säger Tom Lindfors. Har man inte den inställningen kan det nog vara bättre att inte bo ihop utan bara träffas utan barn.