Andreas Söderlund jobbar som livsåskådningsreporter på Jönköpings-Posten. Foto:Pär Grännö

Ny serie: Västnylänningar i värld'n

I Västra Nylands nya serie "Västnylänningar i värld'n" talar vi med utflyttade västnylänningar om identitet och hemlängtan. Vi undrar också när de ska flytta hem igen.

Jag ringer upp Andreas Söderlund och undrar genast om jag kommit rätt. Hans rikssvenska låter för äkta för att tillhöra en före detta västnylänning. Ändå är det just vad han är. Han är prästson och uppvuxen dels i Snappertuna, dels i Tenala. Sommaren 2004 flyttade han till Sverige och Jönköping.

- Min dåvarande flickvän drog med mig till Sverige. Jag hade studerat ett år på Arcada, och fortsatte studera journalistik i Sverige.

Dödshotad i jobbet

Sedan två år tillbaka är Andreas livsåskådningsreporter på Jönköpings-Posten. I Jönköping med omnejd behövs sådana som han.

- Jönköpning är lite av bibelbältet. Här finns en massa frikyrkor och många kristdemokrater är härifrån. Här händer väldigt mycket kyrkligt och det behövs någon som granskar kyrkligheten kritiskt.

Han nämner olika skandaler inom kyrkorna och frågor som ofta diskuteras, till exempel om skolavslutningarna ska få hållas i kyrkan eller inte.

Hur svårt är det att granska kyrkligheten kritiskt?

- Det är kanske lättare för att jag är prästson. Det är någon form av ingång till det hela. En gång blev jag faktiskt dödshotad. Det var då jag lät en muslim ge sin syn på Jesus, om Jesus finns eller inte.

Facebook och Skype viktiga

Någon större kulturchock har Andreas Söderlund inte känt av, skillnaderna mellan Ekenäs och Jönköping är trots allt inte så stora. Hemlängtan slår till då det är väldigt vackert väder.

- Då är det Ekenäs jag längtar till. Då skulle jag vilja var på stugan eller sitta på någon uteservering.

Facebook och Skype har varit viktiga för att hålla kontakten till vännerna i Finland. Med "hemma" menar Andreas ändå oftast Jönköping nuförtiden. Hem till Västnyland där familjen finns kommer han några gånger i året. Här finns bland andra syskonbarnen som han saknar borta i Sverige. I Västnyland kommer också finlandssvenskan tillbaka.

- Jag är nog något av en kameleont och kan ändra språk ganska lätt. Men svenskarna märker att jag inte är en av dem på riktigt då jag säger "sju", då tror de att jag säger "tjugo".
 

Utflyttad:
Andreas Söderlund
  •  27 år
  •  hemma från Snappertuna/Tenala
  •  jobbar som  journalist på Jönköpings-Posten
  •  på fritiden jobbar han, går på krogen, läser och skriver


Andreas har inga planer på att flytta tillbaka till Finland, åtminstone inte just nu.
- Det är nog mest på grund av jobbet som jag stannar kvar i Sverige.

Vad skulle få dig att flytta tillbaka?
- Ett riktigt bra jobb på Hufvudstadsbladet.