Foto: Jannike Back. Den glutenfria tomatlimpan med russin har en lätt tomatsmak som tilltalar många.

Lokala råvaror är grunden för tioårigt framgångsrecept

Lind's kök är den lilla restaurangen i Närpes som lockar både inhemska och utländska gäster. Genom att utnyttja lokala råvaror har man hittat sin nisch i restaurangvärlden.

Efter många monotona kilometrar nalkas vi Närpes. Plötsligt meddelar en diskret skylt vid sidan av vägen att vi närmar oss en restaurang, och ett stenkast från riksväg åtta möts vi av en överfull parkering.

En busslast med människor står samlade framför det lilla glasväxthuset som är Lind's kök. Framför dörren köar många människor och på väg in möts vi av ett man som får lov att ändra sina lunchplaner:

– Kötiden till ett ledigt bord är en timme, säger han och frågar vilken som är den kortaste vägen in till Närpes.

Det har nu gått tjugo år sedan Lind's kök startade sin lokala cateringverksamhet och tio år sedan restaurangen slog upp dörrarna.

– I början var det nog ingen som trodde på att det skulle gå runt. Under de tre första åren hade vi inte ens upp några skyltar till restaurangen, säger ägaren Maria Berg.

Växthusrestaurangen visade sig vara en besökarsuccé, och både populariteten och antalet gäster har ökat för varje år som gått. I fjol uppskattade Berg att Lind's kök hade kring 20 000 besökare.

Längs väggarna i restaurangen växer många av de grönsaker och kryddor som används i matlagningen. Den gröna omgivningen ger ett oasliknande intryck och Berg säger att det var en självklarhet att inhysa restaurangen i ett växthus. Lika självklart har det varit att tomat och gurka ska vara nyckelingredienser i denna tomatrikerestaurang.

– Tomaten är söt och innehåller mycket smak, vi vill visa att den går att använda till annat än sallader, säger Berg.

Bland specialiteterna finns bland annat tomatlimpa, tomatlax och bifftomatgratäng, men även säsongsbetonade produkter som tomatglögg och tomatmjöd.

– Just nu har vi en meny vi är nöjda med, men det kan ske hastigt att man lägger till något som verkar intressant, säger Berg.

Bifftomatsgratäng med blåmögelost är inte svår att göra och ger mycket smak.

Bifftomatsgratäng med blåmögelost

3–4 personer

450 g bifftomater

1 nypa svartpeppar

0,5 tesked salt

50 g blåmögelost (lägg mera för starkare smak)

1,5 deciliter tjock grädde

100 g riven ost

Smörj en ugnsform. Skär bifftomaterna i cirka en centimeter tjocka skivor och lägg dem i ugnsformen. Strö över, salt, peppar, mögelost. Häll över grädden och sedan den rivna osten. Gratinera i ugnen i 175 grader cirka 25 minuter.

Den glutenfria tomatlimpan med russin har en lätt tomatsmak som tilltalar många.

Glutenfri tomatlimpa

Räcker till 4–5 limpor

2 kg tomater (rumsvarma)

1 l handvarmt vatten

3 bitar jäst (150 gram)

3 dl sirap

250 g russin

1 dl fänkål

1 matsked salt

2 kg glutenfri mjölblandning

100 g fiberhusk

Mixa de oskalade tomaterna i en mixer. Blanda samman dem med sirap, russin, salt, fänkål och det rumsvarma vattnet. Smula ner jästen och rör om. Tillsätt den glutenfria mjölblandningen och fiberhusk. Blanda samman till en (tunn) smet. Låt jäsa cirka 1 timme. Pensla 4–5 brödformar med olja (beroende på vilken storleks formar som används, går även bra med stora ugnsformar) och häll i smeten i formarna. Grädda cirka 45 minuter i 175 grader.

Den kryddiga jordgubbssaften är en intressant smakupplevelse för att "bara" vara saft och passar bra under varma sommardagar.

Kryddig jordgubbssaft

3 kg jordgubbar

1 matsked mald ingefära

10 st. kryddnejlikor

2 matskedar malen kanel

0,5 dl kardemumma

1 kg socker

Lägg jordgubbarna och kryddorna i en saftkokare. Koka ur jordgubbarna och kryddorna i cirka 1,5 timme. Blanda jordgubbssaften med socker och låt koka upp. Låt svalna. Vid servering, blanda en del saftkoncentrat med tre delar vatten.

Tomatgräddsås passar perfekt till ugnstekt lax.

Ugnstekt lax i tomatgräddsås

6 personer

900 g laxfilé

Rensa laxen från skinn och ben. Smörj en ugnsform och lägg i laxen.

Tomatkok

300 g tomat

0,5 dl strösocker

Mixa de oskalade tomaterna i mixern. Blanda socker och tomatmixen i en kastrull.

Låt koka cirka 50 minuter på svag värme.

Sås

4 dl tjock grädde

0,5 dl sojasås

1 tesked salt

Blanda grädde, salt, sojasås och tomatkoket och häll blandningen över laxen.

Gratinering

250 g tomat

100 g riven ost

Skiva tomaterna. Toppa laxen med tomatskivor och riven ost.

Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.

Hälsosamt med glassen. Pröva på något nytt och gör gurksås till glassen i stället för choklad- eller kolasås.

Gurksås till glass

4 dl vatten

3/4 dl socker

100 g färsk gurka

0,5 dl grön bananlikör

1 matsked majsstärkelse

0,5 dl vatten

Riv gurkan direkt i kastrullen och blanda ner i 4 dl vatten och socker. Låt koka 2 minuter. Rör ut majsstärkelsen i 0,5 dl vatten och rör ner i kastrullen. Låt blandningen koka upp. Töm den kokande blandningen över likören så att alkoholen ångar bort. Rör om. Sila bort gurkbitarna, så att såsen blir klar. Låt blandningen svalna till kylskåpstemperatur.

Med sting. Revbensspjällen är en populär rätt i Lind's kök.

Revbensspjäll

6 personer

1,5 kg revbensspjäll

1 l vatten

3 dl sirap

2 matskedar salt

0,5 tesked svartpeppar

2 skivor inlagd jalapeño

1 dl chilisås

1 dl grillkrydda

Skär revbensspjället i bitar och lägg dem i en ugnsform. Blanda alla övriga ingredienser med vatten och häll blandningen över bitarna. Täck formen med ett lock. Grädda i ugnen i cirka 3 timmar i 150 grader.

Tips: Du kan grädda revbensspjällen i ugnen långt på förhand, värm bara upp på grillen innan servering.

Spännande mix. Jordgubbs- och vitlökscocktailen är en av kökets specialiteter och väcker alltid uppmärksamhet.

Jordgubbs- och vitlökscocktail

6 personer

400 g jordgubbar

1 hel vitlök

Marinad

0,5 dl rypsolja

1 tesked vinäger

1 kryddmått salt

1 nypa krossad svartpeppar

1 vitlöksklyfta

Ta fram lämpliga cocktailglas. Skiva jordgubbarna direkt i glasen, hacka vitlöken fint och strö över. Blanda ihop dressingen och häll över 15 minuter före serveringen. Låt cocktailen stå framme under tiden så att jordgubbarna blir ljumma innan de serveras.