BISTRO. Pepparroten kan vara lövbiffens bästa kompis.

Bistromaten är snabb och genuin

Man antar att ordet bistro kommer från ryskan och betyder snabb. Efter Napoleonkrigen ockuperades Paris av ryska soldater som ville ha rejäl mat som skulle serveras i rask takt.

Bistroer är med andra ord enkelt inredda och lätt tillgängliga mindre restauranger som serverar gedigen och igenkännbar mat som kan tillredas snabbt. Högklassiga råvaror och klassiska rätter gör att bistroer ofta klarar sig i konkurrensen bland alla trendiga och nya nischkrogar.

SPAGETTI POMODORO

Pasta med tomatsås kan låta lite väl enkelt, med det är just det som är det briljanta. Man skall fokusera på pastans kokning och vara generös med salt, olivolja och parmesanost.

(För fyra)

Såsen

4 msk olivolja

5 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 röd chili, finhackade

1 burk (400g) skalade tomater

2 st köttiga färska tomater, tärnade

cirka 2 tsk salt

1 dl torrt vitt vin

2 kvistar färsk basilika

Pastan

400g spagetti

vatten

2 msk havssalt

olivolja

färskriven parmesanost

1 kvist färsk basilika

Fräs vitlöken och chilin i en gryta i olivoljan på medelvärme i 3-4 minuter. Löken skall inte brynas för då blir den besk, så passa på.

Tillsätt övriga såsingredienser och koka upp. När såsen kokar minskar man på värmen och lägger på ett lock. Nu får den puttra 15 minuter.

Lyft på locket, smaka på såsen och tillsätt mer salt vid behov.

Koka upp rikligt med vatten i en vältilltagen kastrull. In med spagettin och rör om några gånger för att förhindra att den klibbar ihop. Koka pastan två minuter kortare tid än det står på anvisningarna på paketet, pastan skall nämligen ännu badda i såsen.

Slå av vattnet i ett durkslag och blanda pastan genast med såsen. Låt pasta dra sig i tomatsåsen i ett par minuter. Ringla över lite olivolja, riv färsk basilika på och servera med en stor hög parmesanost. Molto bene.

LÄTTSTEKTA RÖDBETOR MED BALSAMICO, SOJASÅS OCH HALSTRAD LAX

Den här klassikern uppkom i mitten av nittiotalet på min första bistro Safka i Kronohagen i Helsingfors. Receptet på rödbetorna hittade jag i en tvivelaktig svensk damtidning. I kombination med den feta halstrade laxen blev rätten genast en succé. Med färdigkokta rödbetor i kylskåpet tog det bara några minuter att tillreda denna rätt för glupska och otåliga gäster. Perfekt bistromat.

(För två)

1 knippe färska rödbetor

vatten

1 tsk salt

2 msk smör

2 msk sojasås

3 msk balsamico vinäger

2 kvistar bladpersilja

260 g laxfilé, skuren i 1 centimeters skivor

1 nypa flingsalt

Tvätta rödbetorna och skär av blasten. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. 25 minuter för mindre betor och upp till 40 minuter för stora. Prova en rödbeta på följande sätt: fiska upp den från kastrullen och spola med kallt vatten. Om skalet glider av när man klämmer på dem är rödbetorna färdiga. Spola resten också med kallt vatten och skala.

Klyfta rödbetorna och stek i smör på medelvärme ett par minuter, häll i sojasåsen och balsamicon och koka upp. Låt hälften av vätskan avdunsta och lägg upp på fat. Strö persilja över.

Halstra laxen i en rykande het stekpanna. Strö lite flingsalt i pannan och lägg laxskivorna på. Två minuter per sida räcker väl.

Om du följt receptet borde du nu ha en förföriskt god anrättning framför dig, dina händer bör vara röda och köket fyllt av stekos. Bra jobbat.

LÖVBIFF MED PEPPAROT, ÄGGGULA OCH RÅSTEKT NYPOTATIS

I Sverige älskar man pepparrot. Det skall vara mängder av nyriven pepparrot till allt. Jag upptäckte den här versionen av lövbiff första gången i Stockholm på Bistro Jarl. Där serverades den med mos och smörslungade gröna bönor.

(För en)

4-5 nypotatisar, tvättade och klyftade

2 msk olivolja

salt

svartpeppar

pepparrot

1 skiva (cirka 160g) ytterfilé av biffko, bultad så att den är några millimeter tunn.

1/2 msk olivolja

1 äggula

Stek potatisen i en teflonpanna i 10-15 minuter på medelhög värme tills de blivit vacker brynta och känns mjuka. Krydda med salt och svartpeppar och lägg upp på tallriken. Torka av pannan med hushållspapper och värm stekpanna tills den är mycket het. Pensla köttet lätt med oljan och stek 1 minut per sida. Salta. Lägg lövbiffen bredvid potatisen och riv en generös hög med pepparrot på. Toppa med äggulan. Servera gärna grönsallad och öl till. Åtminstone öl.