Hur rätt har valkompassen?

Jag har alltid tyckt att det är svårt att hitta en lämplig kandidat inför kommunalvalen. Ibland har jag ännu i kön till valbåset stått och velat, vilket uppenbarligen inte är ovanligt om man ska tro de undersökningar som gjorts kring människors valbeteende: In i det sista kan vi ändra åsikt om vem vi ska rösta på.
Med knappa tre veckor kvar till valdagen tycker jag det är hög tid att fundera på vilket nummer jag ska skriva in i den lilla cirkeln på röstningssedeln.

Det som har gjort de senaste kommunalvalen svåra för mig har varit att jag bott i stora städer där jag inte personligen känt så många av kandidaterna. Urvalet har därför varit väldigt litet för mig, eftersom jag gärna röstar på någon jag känner och på så vis vet vad personen står för. Både i Åbo, där jag studerade, och i Helsingfors, där jag sedermera arbetade, föll min röst just därför på en för mig bekant person.
I år får jag för första gången rösta i kommunalvalet i Sjundeå. Det som den här gången gör mitt val så svårt är, paradoxalt nog, att jag känner allt för många kandidater.

För att få ett hum om hur kommunalvalskandidaterna i Sjundeå tänker styrde jag in mig på Yles valsidor och gjorde ett test på Valkompassen. Det jag till min förtjusning kunde konstatera var att frågorna i kompassen var enkla att besvara, till skillnad från de frågor som togs upp inför presidentvalet och riksdagsvalet. Nu handlade frågeställningarna om min närmiljö och hur jag ser på Sjundeås utveckling, i stället för om försvarsfrågor och den globala ekonomin.
Efter att ha gett min åsikt om hur jag ser på Sjundeås framtid gällande bland annat ekonomi, hälsovård och inflyttningen fick jag en lång lista över kandidater vars åsikter bäst föll samman med mina egna svar.

Det jag direkt kunde konstatera var att valkompassen hade rätt. De två kandidater jag i år velar mellan landade nämligen på platserna ett respektive två. Kusligt var att också andra, lite fulare fiskar, simmade upp till ytan emellanåt – men de försvann från min topp tre-lista ju längre fram jag kom i frågeformuläret. Det jag förstod av kompassen var att jag tydligen har koll på vad mina favoritkandidater står för i frågor som är viktiga för mig. Samtidigt visade den att personer som svarar sanningsenligt på frågorna faktiskt kan vaska fram en bra kandidat med hjälp av den. Sedan får man ju bara hoppas att kandidaterna själva svarat eftertänksamt och ärligt.

Ett annat alternativ till valkompassen är att noggrant följa med media före tidpunkten för valet. Just nu ligger nämligen tyngdpunkten i nästan all sorts media på valfrågor – detta trots att så många läsare ofta konstaterar att de inte är särskilt intresserade av, eller insatta i, politik.
Att åtskilliga medborgare ställer sig likgiltigt till vad som händer i den egna närmiljön får mig att inse hur viktigt det är att skriva om beslutsfattandet på ett sådant sätt att alla kan, och vill, ta till sig väsentlig information, så att de på valdagen kan hitta en kandidat som står deras egna värderingar närmast. Vem ska du rösta på?