Björn Olander tror att EIF har en god chans att stiga till division 1. FOTO: NINA AHTOLA

Självförtroende viktigt i kvalet

År 1981 var Ekenäs IF:s fotbollslag en feldömd straff från att stiga till division 1. År 1997 missade EIF avancemanget efter att man haft tre matcher på sig att ta steget upp.

En gemensam nämnare är Björn Olander. År 1981 tillhörde han lagets nyckelspelare när EIF slogs ut av KePS från Kemi och sexton år senare fungerade han som lagledare och assisterande tränare när EIF under en mycket dramatisk höst slutligen slogs ut av Gnistan.

Och nu är det alltså dags för EIF:s tredje division 1-kval i modern tid. EIF har vunnit sin zon i division 2 och möter FC Jazz i ett matchpar som sträcker sig över två matcher och där segraren stiger till division 1.
– EIF har gjort en fin säsong och man har bättrat på efterhand. En av lagets styrkor är att man har en bra bredd, det är ingen panik om någon av spelarna saknas. Rent allmänt tror jag att EIF har en god chans att stiga till ettan, men det är ingen lätt uppgift, säger Björn Olander som i år följt med laget från läktarplats.
Förhandsintresset för Ekenäs IF:s första kvalmatch mot FC Jazz i Björneborg är stort. Bland annat är två bussar med EIF-anhängare på väg till bortamatchen.
– Båda bussarna borde vara riktigt välfyllda. Därtill tar man ju sig säkert dit med egna bilar och dylikt så nog tror att jag att vi kan räkna med minst 100–150 anhängare. Och det betyder mycket för laget att det finns stöd på läktaren. Över huvud taget tror jag att det kommer bli en verklig fotbollsfest och det var också därför Jazz ville flytta matchen från lördag till söndag. På lördag skulle matchen ha krockat med Ässäts ishockeymatch, säger EIF:s manager Peter Haglund.
Kvalet till division 1 avgörs i två matcher. På söndag möts alltså lagen i Björneborg och lördagen därpå spelar man sedan i Ekenäs i en match kan bli verkligt välbesökt.
Bra stämning
För EIF gäller det dock att i första hand koncentrera sig på den första matchen. Förberedelserna har gått helt planenligt.
– Vi har tränat helt normalt och har paus på fredagen. På lördagen har vi sedan en sista träning. Det har varit en bra och förväntansfull stämning, och vi har heller inga nya skador eller avstängningar som stör, säger Haglund.