Magnus Jansson och Alexander Stenroos tränar pekiti tirsia i Ekenäs. Till utrustningen hör bland annat knivar och käppar. Foto: Thomas Sundström

Filippinsk import till Ekenäs

Den filippinska kampformen pekiti tirsia international har fått fotfäste i Västnyland. Två gånger i veckan tränar en liten grupp i Seishbskas dojo i Ekenäs.

Pekiti tirsia international är alltså en filippinsk kampform där bland annat olika vapentekniker ingår. Ursprungligen fanns grenen inom organisationen pekiti tirsia kali ,men sedan 1995 finns också organisationen pekiti tirsia international som alltså nu nått Ekenäs.

– När jag studerade i Åbo kom jag kontakt med grenen och instruktören Kaj Westersund .

– Jag har nog till och från tränat andra kamsporter också, men pekiti tirsia kändes direkt som rätt för mig, säger Alexander Stenroos.

Det är Stenroos som tagit initiativet till pekiti tirsia i Ekenäs. Än så länge talar man om en handfull intresserade.

– När vi började tog jag kontakt med aikidoföreningen Seishinkai och Johan Lindberg om att få träna i deras dojo och det gick att lösa. Så nu fungerar vi praktiken under Seishinkai, säger Stenroos som också har ett förflutet inom aikido.


Tekniker

Pekiti tirsia handlar till en stor del om olika vapentekniker och försvar. Till utrustningen hör bland annat rottingkäppar och knivattrapper.

– Men det här är ju absolut ingen våldsform, tror man det är man nog på helt fel plats. Tvärtom får man nog en respekt för vapen och inser hur farliga de kan vara, säger Stenroos.

På samma linje är också Magnus Jansson. Han började träna grenen i år.

– Jag råkade gå förbi en träning med bland annat Alexander utomhus i somras och det såg väldigt intressant ut, så jag fick fram och pratade med dem. På den vägen är jag nu, säger Jansson.


Kurser

Stenroos jobbar för att sprida intresset för grenen. En grundkurs kör nu i gång.

– Om man är intresserad så är det bara att komma med. Det enda kravet är egentligen att man är över femton år, yngre än så skall man nog inte vara, säger han.


Läs mer i dagens VN/eVN.