Målmedveten. Mårten Boström finslipar varje vändning, kontrollbesök och steg för att nå sin optimala dröm om det felfria loppet. FOTO: MIRA STRANDBERG

Kyrkslätt uppvaktade Boström

Mårten Boström räddade hemma-VM och blev en idol för en hel generation orienteringsjuniorer. Nu har hemkommunen Kyrsklätt uppvaktat honom med en blombukett.

Orientering

Mårten Boström har en dröm. Ett felfritt lopp där varje vägval och varje steg har fört åt rätt håll och inte kostat en enda extra sekund.
I VM-tävlingen i sprintorientering i Sotkamo i somras kom han nära den drömmen.
– När jag kom i mål kände jag att jag inte hade gjort ett enda fel. Men några vägval hade kunnat vara bättre, säger Boström när han – antagligen för n:te gången – analyserar sin framgång.

"Heja, Mårten!"


Denna gång består den samlade skaran av Kyrkslätts kommundirektör Tarmo Aarnio, idrottsdirektör Katja Linnakylä och representanter för de lokala medierna. Finlands första VM-guld i sprintorientering har ändå lett till en hel del ståhej kring den färska världsmästaren under hela sommaren. Intervjuer och inbjudningar är den officiella delen men också i vardagen märks skillnaden.
– En grupp dagisbarn började heja på mig när jag sprang i Tali i morse. Förr har folk inte hejat på mig med namn när jag varit på jogging. Nu blir jag igenkänd på gatan.
Även om Boström nu tagit hem den största medaljen man kan i orienteringskretsar är motivationen ingalunda slut. Segern gav mersmak och siktet är redan inställt på nästa utmaning: VM i Venedig om ett år.
– Men visst är tankarna redan i Italien. Att vinna igen är alltid besvärligare. Varje tävling är annorlunda, banan ser annorlunda ut.



En tomt räcker inte

Hemkommunen Kyrkslätt avtackade Boström med en blombukett och en bok om Kyrkslätt. Några större monetära pris blir det inte frågan om.
– En tomt räcker ju inte till för en orienterare, det är en helt för liten plätt, sade Tarmo Aarnio när han överräckte blommorna.
Kanske är priset karaktäristiskt för orienteringen som idrott. Den relativt lilla grenen är ingen guldgruva och att leva på idrotten är svårt.
– Men orientering är inget man gör för pengar, utan av kärlek till grenen, säger Boström.
Av samma orsak är han också skeptisk till nyttan att driva på för att göra orienteringen till en OS-gren.
– Det är en kontroversiell fråga. Om vi är med i OS kommer det många gråa och svarta zoner in i idrotten. Det blir också mera pengar, vilket kan korrumpera grenen. Jag tycker inte det är så nödvändigt.


Fler världsmästare på väg
Mårten Boström tävlar i Kyrkslättsföreningen Lynx svart-gula färger. För föreningen är guldmedaljen ett stort glädjeämne.
– Segern har ett stort idolvärde för våra juniorer. Han är fostrad i vår förening och det märks att juniorerna verkligen kan identifiera sig med honom, säger Lynx-ordföranden Pekka Rehn.
Det visar också på att föreningen gjort någonting rätt i sin verksamhet, som i dag blomstrar i åldersklasserna 14 och neråt.
– Om tio år kan det sitta fler världsmästare här kring bordet, säger managern för Lynx representationsgrupp, Ari Paganus.