Johanna von Frenckell, Andreas Selenius, Otto von Frenckell och Leif Haajanen nådde fina framgångar i VM i skytteorientering. Foto: Privat

Tre världsmästare i orienteringsskytte

Västnyland blev hela tre världsmästare rikare under veckoslutet genom Andreas Selenius, Leif Haajanen och Otto von Frenckell. Grenen var orienteringsskytte och världsmästerskapen ordnades i svenska Anderstorp.

Andreas Selenius var den, av de fyra OK Raseborgarna som deltog i VM, som knep en individuell seger. Detta gjorde han i sprinten i klassen H17–20.

Tävlingsgrenen är relativt okänd. Det internationella förbundet grundades 1998.
Orienteringsskyttetävlingar skall innehålla tre moment: orientering, skytte och löpning.
Selenius suverän
Sprinten bestod av två kilometer orientering, sedan liggande skytte, efter det en och en halv kilometer orientering, sedan stående skytte och så en kort löpsträcka i mål. Vinstmarginalen till Selenius fördel var två minuter.
– Efter första skyttet och orienteringen låg jag till och med på en tredje placering i herrklassen. Det blev lite bommar i orienteringen på slutet, sade en nöjd Andreas Selenius.

Ett brons till
På normaldistansen bärgade Selenius hem bronset. Normaldistansen bestod av tre kilometer precisionsorientering och sedan sju kilometer vanlig orientering. Efter det började skyttet. För varje bom fick man två minuter tilläggstid och för varje millimeter fel på kartan i precisionsorienteringen en minut tilläggstid – dock högst tio minuter per kontroll.

von Frenckell medaljör
Johanna von Frenckell knep två individuella medaljer i klassen D17-20. På normaldistansen var von Frenckell tvåa efter att hon förlorat lite i så gott som alla moment till vinnaren, Evelina Wickbom från Sverige. Wickbom vann också sprinten där von Frenckell var trea.
I veteran klasserna deltog Leif Haajanen och Otto von Frenckell. Haajanen blev som Johanna von Frenckell både silver- och bronsmedaljör. Haajanen, som tävlar i klassen H45, var andra på sprinten efter att han gått en tät kamp om silvret. På normalloppet var Haajanen tredje – han hade snabbaste tiden, men efter att alla tilläggstider satts till så föll han till tredje.
Otto von Frenckell placerade sig på den värsta placeringen, fyra i båda tävlingarna i klassen H50. I sprinten förlorade han bronset med endast nio sekunder.
Också Robert von Frenckell deltog i VM i H21 öppna klassen.

Staffettframgångar
I stafetten knep OK Raseborgarna två medaljer av två möjliga. Leif Haajanen och Otto von Frenckell vann i klassen H35. Duon var aldrig riktigit hotad, utan tog vinsten med 20 minuters marginal till tvåan.
Johanna von Frenckell och Andreas Selenius blev tvåa i klassen H17-20. Trots att Johanna von Frenckell sprang emot pojkar så kom hon in till växling som tvåa.