Dags igen. En ny säsong i ishallen i Karis kan nu inledas. VN-arkiv/Thomas Sundström

Ishallen redo för ny säsong

Aktia ishall i Karis och allt vad den innebär är redo att fortsätta bygga på ett lyckat första verksamhetsår.

Ishallen och den till byggnaden relaterade verksamheten har ett mycket positivt första år bakom sig, och inleder den här veckan den nya säsongen på den eminenta isen hallen erbjuder.
Förra säsongens siffror för användningen av hallen är goda: isen var i bruk 12 procent mer än vad hallbolaget budgeterade för. Och det verkar bli fortsatt hög användningsprocent.
– Redan nu är de fasta bokningarna uppe på samma nivå som när det var som högst i våras, berättar hallstyrelsens ordförande Jan Lindholm.
– Ekonomiskt gick vi på plus innan räntekostnaderna under det första verksamhetsåret.


Bra start
Att ishallsprojektet har fått en bra start syns också i Ice Team Raseborgs medlemsantal och prestationskurva. Ishockeyutövare finns det redan närmare 80 – och då snackar vi aktiva Ice Team-medlemmar, räknar vi med de enorma mängderna fritidslirare förstår man snart hur hallen får sina fina användningssiffror.
Ice Team Raseborg har lag i D- och F-klasserna. Lagen inledde förra säsongen skralt men avslutade med säkra resultat.
– Det började inte så bra med stora förluster. Men redan mot slutet av säsongen började de vinna matcher. Och det är viktigt att komma ihåg att det är ny verksamhet, säger Lindholm.


Mer juniorer välkomnas
Då juniorverksamheten drar i gång nästa vecka hoppas man på en utökad medlemsbas. Målsättningen är enligt Ice Team Raseborgs styrelseordförande Jocke Enckell att varje år kunna starta ett nytt lag för knattar i åldern 5–8 år.
– Vi har nu 85 aktiva medlemmar i ishockeylagen och konståkningstrupperna. Med tanke på utgångsläget är det stora steg vi har tagit, säger Enckell.

Av de 85 är de flesta hockeyspelare. Ett tiotal konståkare finns också, och duon Enckell-Lindholm tror att grenen kommer att växa stadigt i framtiden.
– Det som är ytterst populärt är teamåkningen, en gren som Finland verkligen är bra på internationellt, förklarar Enckell.
– De som nu är med i konståkningen tränas av en proffstränare, och de avgudar henne fullständigt, säger Lindholm.

För att börja i Ice Team behöver man inget annat än skridskor och hjälm så kan man känna på hur det känns, försäkrar duon. Till en början finns det skydd att låna så man får pröva på grenen.
– Om barnet sedan fastnar för Ice Team, vilket hon eller han såklart gör, borde det så småningom bli möjligt att köpa använd utrustning av de växande, äldre medlemmarna, säger Enckell.