Jan-Mikael Uusikylä håller i många av trådarna för FM-arrangemanget. Foto: Thomas Sundström

Högklassiga FM-tävlingar väntas

I praktiken hela den finländska eliten är på plats när Ekenäs IF:s discgolfsektion nästa vecka arrangerar årets finländska mästerskap i frisbeegolf i Västerby.

FM-tävlingarna inleds på torsdag morgon och på söndag eftermiddag avgörs sedan medaljernas öde. Totalt gör man upp i åtta klasser och på plats finns 192 spelare.

– Och det är rekord för FM, i fjol var det 168 spelare med i Uleåborg. Intresset hade dessutom varit betydligt större, men vi måste dra gränsen här så att tävlingarna säkert kan genomföras även om vädret skull störa, säger Jan-Mikael Uusikylä, ordförande för EIF:s discgolfsektion och den som leder arrangemanget.

Man gör nu upp i den öppna herrklassen, samt i klassen för damer. Därtill tävlar man i fyra veteranklasser och i två för juniorer.

– Speciellt roligt var att intresset för juniorklasserna var stort, där var det inga problem med att fylla kvoterna på tolv respektive sexton spelare, säger Uusikylä.

Högklassiga tävlingar

Standarden väntas vara hög.

– I den öppna klassen är Pasi Koivu, som just var fyra i stortävlingen European Open i Nokia, kanske största favorit, men jag tror också att namn som Teemu Nissinen, Arttu Sikanen och Jalle Stoor kan blanda sig i täten, förutspår Uusikylä.

Också hemmaspelaren Susanna Virtanen aspirerar på framgång i damkassen. Totalt deltar EIF med fjorton spelare i FM-tävlingarna.

– Susanna har definitivt chansen att göra något stort och i 50-årsklassen har vi en riktigt stark trio i Ari Österlund, Mikael Sundman och Björn Lindholm som alla kan kämpa om en medalj, säger Uusikylä.

Bra bana

Tävlingarna avgörs nu i Västerby på EIF;s bana som är i bra skick. Några större förändringar har man heller inte gjort inför FM på banorna.

– Det sista hålet har vi litet ändrat och förlängt så att det är mera publikvänligt, men annars handlar det om små detaljer. Överlag brukar vår bana få väldigt fin feedback från spelarhåll, säger Uusikylä.

Tävlingarna inleds kl 8.00 på torsdag.