Sam Monahan har på ett år gått från målspruta i division två till målspruta i ligan. Foto: Emilia Nyberg

Monahan älskar Ekenäs

Samantha Monahan förgyllde EIF-damernas säsong 2012. Nu spottar hon mål för FC Honka i Finlands högsta liga. VN snackade med henne om livet i Finland och framtiden.

I maj 2012 tog Samantha Monahan steget från collegefotboll i Arizona, USA, till europeisk fotboll och Ekenäs IF i Finlands division 2. Fjorton månader senare är hon bästa målskytt och en av nyckelspelarna i ligalaget FC Honka.

Det går att fråga sig vad som hände. Eller snarare hur EIF hade ett triumfkort som "Sam" Monahan i truppen en hel säsong. Det är i själva verket ingen kärnfysik, förklarar Monahan.

– Min tränare på universitetet känner Mike Keeney (herrtränare i EIF i fjol, red. anm.), och det var på den vägen som jag sedan kom till Ekenäs.

Hon ville gå sin egen väg, och Europa hade alltid varit målet. Då chansen kom nappade hon på EIF:s bete.

Det är ett beslut hon aldrig kommer att ångra eller glömma. En ung EIF-trupp tog emot henne med öppna armar och det tog inte länge innan Monahan var en del av gänget.

– Jag älskar Ekenäs, jag har så många vänner här och får ett enormt stöd från mina flickor. Här är alltid så familjär stämning.

Hon är tacksam över EIF:s och Ekenäs delaktighet att börja det europeiska kapitlet i berättelsen om Sam Monahan. Sin tid i laget minns hon med glädje trots en tung säsong.

– Då jag kom hit visste jag inte alls vad jag skulle förvänta mig. Det tog en stund att komma in i rutinerna och att vänja sig vid att vara en av de mer erfarna spelarna i laget.

– Men det var nog bra för mig att först komma till EIF. Det var ett bra sätt att ta de första stegen i Europa och få lite koll på hur saker fungerar här.

Efter en sommar i Ekenäs blev det aktuellt med en flytt uppåt i seriepyramiden, och hon tog plats i FC Honkas trupp för säsongen 2013.

För Sam innebar flytten till Honka flera utmaningar. För det första var hon den första utlänningen i Honka, vilket betydde språk- och kulturskillnader på nytt.

För det andra blev hon tvungen att sätta in sig i ett nytt spelsystem där hennes favoritposition inte existerar, 4-3-3.

Nu ligger hon, med nio mål, delad tredjeplats i skytteligan och leder Honkas interna målskytte.



Hela intervjun hittar du i VN/eVN 13.7.2013.