Peter Wentzel med nygamla kartläsaren Michael Bussman ser fram årets säsong i C3-klassen för offshorebåtar. Foto: Thomas Sundström

Ny start för Peter Wentzel

I fjol nådde Peter Wentzel stora framgångar i båtsport. Nu går han vidare och satsar högt.

Ekenäsbon Peter Wentzel hade ett stort år i C3-klassen i offshorebåtsport i fjol. Han fungerade som kartläsare när han tillsammans med Marcus Johnsson vann både EM- och VM-guld och körde dessutom själv in på en tredje plats i de finländska mästerskapen. Också i år är FM ett av de stora målen.

– Man vill ju alltid vinna när man startar och förstås är målet att gå framåt. Men konkurrensen är tuff.
En stor skillnad är också att Wenzel nu koncentrerar sig enbart på rollen som förare och dessutom har en nygammal kartläsare. Michael Bussman återvänder till den posten efter ett års paus.


Viktig säkerhet

Samarbetet mellan förare och kartläsaren är ofta helt avgörande. Då man rör sig i hastigheter på över 90 knop är marginalerna små.

– Det gäller att jag hela tiden vet var vi är och att Peter kan lita på mina uppgifter. Om det inte fungerar, så går det inte speciellt bra i tävlingen heller, säger Michael Bussman.

Han återkom nu alltså till teamet efter ett års paus och en orsak är att Wentzel lyckades övertala honom att man satsar ännu mera på säkerheten än tidigare.

– De här hjälmarna ger oss automatiskt syre om vi förlorar medvetandet under vattenytan och det känns betydligt tryggare, säger Bussman.


Stora mål

Tävlingssäsongen inleddes i mitten av maj med den första FM-deltävlingen. Ett stort mål är sedan hemma-EM i Nystad.

– Det blir en spännande tävling och där hoppas vi på en plats bland de fem bästa. Startfältet är förstås tufft, men det som talar för oss är att banan där borde passa oss ganska bra, säger Wentzel.

Också VM körs i Italien under sommaren. Målsättningen är att delta där också.



Läs mer i dagens VN/eVN.