Seger i sikte. Kyrkslättstjejen Anna Tallberg tänker inte nöja sig med mindre än guld. Foto: Benjamin Knopman

Hästfest på Hjortlandet

Hjortlandet blir arena för en stenhård kamp när de finska toppnamnen inom dressyrritt slåss om FM-medaljer.

Luften är elektrifierad av förväntan på ridcentret Peuramaa Horse.

Ett lätt duggregn silar ned från den cementgrå torsdagshimlen, men ridinstruktören Minna Leppälä skiner som solen. Månader av arbete ska äntligen bära frukt. Under fredag, lördag och söndag kommer ridcentrets bana att fyllas av följsamma fyrfotingar när de finska mästerskapen i dressyrritt går av stapeln.

– Det är en alldeles otrolig känsla, säger Leppälä.


Första stora tävlingen

I Finland är fortfarande de kvinnliga ryttarna i majoritet. Riktar du blicken mot resten av Europa är bilden en annan, där skördar männen ofta större framgångar eftersom de är mer fokuserade, menar Minna Leppälä.

– Pojkar vill rida och tävla. De vill utmana sig själva och skaffar bra hästar och sponsorkontrakt, medan flickorna ofta tillbringar mycket tid med att göra annat i stallet.


Siktar på guld

En framgångshungrig tjej som däremot har siktet inställt på toppen är Anna Tallberg från Kyrkslätt. I fjol knep hon FM-brons i dressyrritt och i år har det blonda stjärnskottet bara ett mål: guld.

– Jag har tränat mycket. I februari-mars var jag på träningsläger i Danmark, säger Tallberg som tillsammans med sin gnäggande vän Altair representerar Team Nissala.

– Altair är lite vildare och jag är lugn, tillsammans är vi en bra combo.

FM i dressyrritt ordnas från fredag till söndag. Sammanlagt tävlar 83 ekipage, utspridda på klasserna, ponnyer, juniorer, unga ryttare och seniorer.


Läs mer i dagens VN/eVN.