Peter Wentzel och Anne Rikala premierades av Raseborg. Foto: Thomas Sundström

Anne Rikala satsar på VM

– Efter OS tog jag en lång paus, men efterhand kom gnistan tillbaka och jag kände att jag ville fortsätta, säger paddlaren Anne Rikala som tillsammans med Peter Wentzel som tävlar i båtsport på tisdagen utsågs till årets idrottare i Raseborg för år 2012.

I samband med Raseborg Uniteds seminarium i Lärkkulla passade Raseborgs stad på att premiera sina mest framgångsrika idrottare i fjol. På damsidan blev OS-åttan Anne Rikala årets idrottare, medan motsvarande titel på herrsidan gick till Peter Wentzel som bland annat som kartläsare för Marcus Johansson blev världs- och europamästare i 3C-klassen i motorbåtsport.
– Det är fint att få uppmärksamhet för det man gör också här på hemorten. Som helhet hade jag ett så gott som perfekt år i fjol, sade Wentzel.

För Anne Rikala innehöll fjolåret en stor satsning med tanke på OS i London där hon kom in på en åttonde plats på damernas 500 meter. OS blev dock inte slutvinjetten på en lång och framgångsrik karriär, utan hon väljer att fortsätta.
– Jag sade aldrig definitivt att jag slutar, utan att jag ville ta en paus och tänka igenom situationen. Efter en tid insåg jag att ville fortsätta träna hårt och försöka igen, sade Rikala.

VM stort mål
En bidragande orsak till Rikalas beslut var också att årets VM-tävlingar avgörs i tyska Duisburg. Banan där har alltid varit en av Rikalas favoriter.
– I det här skedet tänker jag nu satsa på 1000 meter som jag egentligen aldrig gjort tidigare. Dessutom skulle jag gärna paddla 500 meter i en K2:a tillsammans med någon av de yngre flickorna i landslaget. Fast då gäller det förstås att jag tar en plats i laget.


Premieringar i Raseborg 2012
Årets idrottare: Anne Rikala, paddling, Kangasalan Melojat, Peter Wentzel, båtsport, Borgå motorbåtsklubb.
Övriga premierade: Raija Jurkko, styrkelyft, KK Eken, Tomas Söderlund, friidrott, IF Raseborg.
Årets tränare: Petteri Pitkänen, Kanotklubben Wågen.
Årets lag: IF Raseborg, fri-idrott, terränglöpning H19 (Andreas Selenius, Luukas Valtonen, Kristian Kannus). Juniorpriser: Cecilia Sandell, friidrott, IF Raseborg, Annina Takala, Laura Takala, Suvi-Tuuli Wikström, alla segling, Ekenäs segelsällskap, Jonna Berghem, friidrott, HIK, Therese Lindgren, skytte, Raseborgs Skyttar.