Gymnastikläraren i Hakarinne skola Mihail Hilko har ett förflutet som elitspelare i korgboll. Foto: Hanna Kultanen

Gymnastiklärare i Ekenäs blev sovjetisk cupmästare i basket på 1970-talet

Mihail Hilko jobbar sedan sju år tillbaka som gymnastiklärare i Hakarinne skola. Hangöbon som kommer från Ukraina flyttade till Finland över 20 år sedan. Bakom sig har han en framgångsrik karriär som professionell korgbollsspelare som förde honom från hemstaden Kiev till USA:s universitetsliga och slutligen till Västnyland.

Mihail blev som sjuåring handplockad till Mästerskapsserielaget Storoitels olympiska sportakademi i början av 60-talet .
– Tränarna valde spelare som de tyckte hade förutsättningar att bli proffs. Bara de bästa och flitigaste fick börja i akademin, säger den 56-årige Hilko.
Sporten blev allt viktigare och tog mer tid under årens lopp. Han var med i Kievlaget Storoitels reserver och skördade framgångar med juniorlaget.
– Vi hade ett bra lag och vi vann både silver och brons i Sovjetunionens mästerskap.
Efter armén tog han steget upp till mästerskapsserien och därmed toppnivån. Under säsongen tränade laget ofta två gånger om dagen och under försäsongen var åtta timmar om dagen inte ovanligt.

Vann sovjetiska cupen
– Det bästa minnet från karriären är definitivt cupvinsten 1979. I finalen vann vi klart över laget från S:t Petersburg.
Inom en månad efter vinsten kom sedan karriärens största bakslag i form av en knäskada. Knäet opererades och efter det började rehabiliteringen för Hilko.
Toppidrottsmännen i Sovjet hade vissa privilegier, bland annat försökte universiteten locka till sig idrottare och de fick gratis utbildning. Mihail valde ändå att åka till USA som utbyteselev år 1985. Efter det tog karriären på högsta nivån slut.

Ett andra hemland
Till Finland flyttade Mihail 1989. Här började han träna olika juniorlag och spela korgboll på lägre nivå i bl.a. Lojo och Björneborg.
– Kärleken är blind och därför kom jag till Finland som blev mitt andra hemland.