Simon Dannapfel. FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM

Utvecklingen går åt rätt håll

– Det ser bra ut och jag tycker att man är på rätt väg, sade Simon Dannapfel som är manager och fystränare för det finländska landslaget i cricket när han gästade Ekenäs Cricket Club.

Cricket tillhör inte på något sätt de största idrottsgrenarna i Finland, men en utveckling pågår hela tiden. Simon Dannapfel som alltså är landslagets manager och utbildad crickettränare reser också mycket omkring och lär ut om sporten. Nu nådde han Ekenäs och ledde där ett träningspass för en handfull av ECC:s spelare.
– Handlar det om enbart nybörjare beskriver jag först spelet och vi avslutar sedan med någon enkel spelform. Är det som här lite mera erfarna spelare det är fråga om kan man se lite mera på detaljer. På några timmar hinner man nog så vissa frön, säger Dannapfel.
Men för den stora massan i Finland är cricket en tämligen okänd idrottsform. Det har också Dannapfel fått uppleva ett flertal gångar.
– Alla vet inte om vad cricket är och då får man förklara vad det handlar om. Samtidigt är det väldigt motiverande att försöka sprida intresse för sporten, inte minst bland barn, säger han.
Gästar skolor
Just barn och ungdomar är en viktig målgrupp för det finländska cricketförbundet. En stor del av Simon Dannapfels besök går också nu till olika skolor.
– Vi hoppas få med juniorer i en större grad än hittills och överlag är sporten nog på frammarsch. Men det här är förstås en process som tar sin tid.
En viktig grupp i finländsk cricket är utlänningar som flyttat till Finland för kortare eller längre tid. ECC är enligt Simon Dannapfel ett typexempel på ett cricketlag i Finland med några spelare som lärt sig sporten i sina hemland och därtill några finländare som kommit med av eget intresse.
– En stor grupp i sammanhanget, som kanske inte är så välrepresenterad just här i ECC, är spelare från Asien. Där är cricketen mycket stor i många länder och det märks också i lagen här, säger Dannapfel.