Carola Nyland, Jörgen Pind och Kaj Selenius ingår i arrangörsstaben för fotbollsturneringen Ladies Nordic Soccer. Foto: Thomas Sundström

Nordisk toppturnering planeras

Nygrundade föreningen FC Raseborg gör en stor satsning på damfotboll i form av turneringen Ladies Nordic Soccer som arrangeras i juli nästa år. Tanken är att åtta damlag från de högsta serierna i Norden skall spela en turnering i Raseborg.

– Utgångsläget är att vi ha skall ha två lag var från de högsta serierna i Sverige, Norge, Danmark och Finland och de spelar sedan en turnering i Ekenäs och Karis. Det här är något riktigt nytt, men jag är säker på att turneringen blir av, säger Kaj Selenius från arrangörerna.
Bakom turneringen står alltså nygrundade FC Raseborg där Selenius är verksamhetsledare. Det var också han som tillsammans med Jörgen Pind kom på idén för turneringen LNS, Ladies Nordic Soccer.
– Vi ville satsa på damfotbollen och tidpunkten är vald så att turneringen arrangeras just under EM-uppehållet. Det betyder att lagen har tid att komma hit, säger Pind.
– Därtill har den finländska spelarföringen med Markus Juhola i spetsen och Jutta Rautiainen som tränat HJK:s damer i år varit mycket positivt inställda till detta och hjälper oss, säger Selenius somt tillsammans med Pind och sekreteraren Carola Nylund redogjorde för planerna.

Intresse finns

Tanken är nu att de åtta lagen är indelade i två zoner som spelar en enkel serie och sedan gör man upp i ett slutspel. Intresse för turneringen finns redan.
– Vi har nu skickat brev till alla lag i respektive lands högsta serie, plus de två bästa i division 1 eller motsvarande. Totalt handlade det om ett 50-tal brev. Redan nu har vi fått kommentarer från Lilleström i Norge och svenska Piteå där man säger att det här är en bra idé. Dessutom har Jutta Rautiainen mera eller mindre lovat se till att två finländska lag kommer hit, säger Selenius.
– Danska FC Bröndby skulle också ha varit ett mycket intressant alternativ, men laget lär ha för många spelare med i EM-slutspelet för att kunna komma till LNS. Det är litet tråkigt, säger Jörgen Pind.
Turneringen arrangeras den 11–14 juli och avgörs i Karis och Ekenäs. Planerna är redan bokade.
– Därtill kommer spelarföreningen att i samband med LNS arrangera ett seminarium och det planeras också ett seminarium för domarna, säger Selenius.

Fortsättning följer

Från arrangörshåll hoppas man kunna erbjuda på damfotboll av nordisk toppklass. Vissa spelare kan vara upptagna med landslagsspel, men nivån lär oberoende vara hög.
– De nordiska länderna brukar vara med när det drar ihop sig till EM- och VM-slutspel och till exempel i Finland når damerna ju betydligt längre än vad herrarna gör. Jag tror inte att jag kommer få uppleva den dag då Finlands herrar tar sig till ett slutspel, säger Kaj Selenius.
Tanken är också att turneringen LNS skall bli årligen återkommande. En utmaning är då förstås att man inte alla år kan räkna med ett långt EM- eller VM-uppehåll som man kan göra nästa år.
– Det är ett faktum, men då får vi i stället hitta på en annan modell. Vi tror dock på det här och vill samtidigt slå ett slag för damfotbollen, säger Kaj Selenius.