Jublet var stort och tränaren Kimmo Kantola hyllades sedan KyIF säkrat avancemanget. Foto: Thomas Sundström

Hörnor hemligt vapen för Kyrkslätt IF

– Tidigare i år har vi gjort kanske två eller tre mål efter hörna, så det är verkligen inget vi haft speciellt stor nytta av. I dag var det sedan en helt annan sak.

Det sade Kyrkslätt IF:s lagkapten Tony Leven sedan KyIF i söndags på hemmaplan vunnit den avgörande kvalmatchen mot Sumu-77 om en plats i nästa års division 3 i fotboll. KyIF vann med hela 4–0 sedan man gjort de två första målen efter hörna.
KyIF och Helsingforslaget Sumu hade nu blivit tvåa i var sin div. 4-zon och spelade en avgörande kvalmatch om en div. 3-plats. På konstgräsplanen gjorde lagen upp inför en stor och högljudd publik i ett strålande höstväder.
På plan var KyIF steget före. Övertaget blev än mera markant sedan gästerna tagit ett helt onödigt rött kort precis före paus.
– Förstås påverkade det, men jag tror inte att det röda kortet i sig avgjorde matchen. Vi var bättre förberedda inför matchen och ville helt enkelt mera, sade Tony Leven

Hörnor avgjorde
Redan i den första halvleken hade KyIF haft några mycket farliga hörnor med bland annat en ribbträff och fem minuter in på andra halvlek var det dags för en ny hörna. KyIF lyfte i vanlig ordning upp mycket folk framför mål och Tapio Sarkkinens hörna gick direkt i mål via bortre stolpen.
Det definitiva avgörandet sågs en kvart senare och efter en ny hörna av Sarkkinen. Nyss inbytta Tuomas Hakola nickade smart via marken in 2–0.
– Vi märkte redan i första halvlek att våra hörnor var farliga och i andra halvlek fortsatte vi med dem. Tapio hade dessutom en mycket bra dag, sade Leven.
I slutminuterna gav sedan Sumu upp och KyIF kunde öka på till 4–0 med två skott som gick stolpe in. Först gjorde Rasmus Palm 3–0 på en retur och sedan avslutade planens bästa spelare Nureman Dernjani målskyttet med ett pressat skott som gick i mål via båda stolparna.

Rättvist
KyIF tog nu en rättvis seger. Redan före utvisningen dominerade man händelserna på plan och efter att man gjort det första målet var saken mera eller mindre klar.
Kantspelarna Nureman Dernjani och Rasmus Palm låg nu bakom det mesta i anfallsväg och gjorde alltså också var sitt mål. Även Tony Leven och Tapio Sarkkinen var nog så nyttiga.
Försvaret höll bra och Antti Koivumäki i målet kom sist och slutligen mycket lätt undan. På basis av söndagens kvalmatch står KyIF på en stadig grund vad försvars- och mittfältsspel beträffar inför återkomsten till division 3.
– Nog var ju målsättningen att vi skulle stiga i år och vi har tränat hårdare än tidigare. Det känns bra att vi har lyckats stiga och nu kan vi börja tänka på nästa år, sade Tony Leven.