Sebastian Aarnio. Foto: VN-arkiv

Kyrkslätt IF tar ny fart

Kyrkslätt IF gör i år en intressant start i handbollens första division för herrar. Med ett ungt lag hoppas man nå framgång.

KyIF hade i fjol en riktigt svår säsong. Kyrkslättslaget var redan på väg till division 2, men en sen serieomläggning räddade kvar laget i division 1.
– Faktum är att den förra säsongen var mycket tung för oss. Alla gjorde nog vad de kunde, men på träningarna var vi ganska få och då är det svårt att nå resultat, säger Sebastian Aarnio som då var KyIF:s särklassiga nyckelspelare.
Nu är han i stället ny tränare för KyIF. Och även om han förmodligen fortsättningsvis skulle hålla hög div. 1-klass försöker han hålla sig vid sidan av plan.
– Vissa spelare kanske klarar av att vara spelande tränare, men jag sade direkt åt syrelsen jag vill koncentrera mig på att vara tränare. Är det så att vi dras med skador och jag måste spela så gör jag det, men då har Tomi Salminen lovat sköta laget under matcherna. Utgångsläget är dock att jag är tränare, säger Sebastian Aarnio.

Ungt lag
På planen lämnar dock Aarnio en stor lucka efter sig och även lagets andra mångåriga ytter Viljami Kuntsi saknas då han valde att pröva på ligaspel med Atlas. På plussidan har KyIF i stället duon Toni Arvekari och Joni Jukola från Sjundeå IF.
– Det är två fina förstärkningar för oss. De har båda ett högt bolltempo och har tränat med SIF:s FM-ligatrupp under flera år. Det betyder mycket.
Därtill har KyIF en rad lovande juniorer som redan i fjol prövade på div. 1-spel. Nu har de blivit ett år äldre och kan aspirera på ännu mera speltid.
– Jag tycker att division 1 är en bra skola för kommande ligaspelare. I övrigt försöker vi nog mycket gå vidare med de saker som Johan Nyberg körde in i laget under sin tid som tränare, säger Aarnio.

Intressant serie
Division 1 är i år rekordstor med tio lag som spelar en dubbel serie. Därefter går de tre bästa till FM-ligans nivåmätning, medan de övriga sju spelar mot de bästa från div. 2 om nästa års div. 1-platser.
– Vårt första mål måste vara att förbättra vår placering från den förra säsongen och med tanke på att vi egentligen nu borde vara i division 2 skall det kanske inte vara så svårt. Får vi alla bitar att falla på sina platser kan vi till och med ha chanser att kämpa om en plats bland de tre bästa, säger Sebastian Aarnio.
Serien ser också intressant ut och bland förhandsfavoriterna nämner Aarnio Grankulla IFK och BK-46:s andra lag. Premiärmotståndaren Atlas/2 som kommer till Kyrkslätt på lördag är däremot ett mera oskrivet kort.
– Vi mötte tidigare i höstas Atlas/2 i cupen och vann då med 26–17, men det är en definitivt en ny match nu. Det kan vara att Atlas på lördag kommer till spel med flera utvecklingsspelare i laget, säger Aarnio.