Dan Öhman till vänster. Foto: Thomas Sundström

Dan Öhman bäst i Tenala

Dan Öhman från Ingå IF segrade i motionsklassikern Gennarbyviken runt som arrangerades i utmärkta förhållanden i Tenala i söndags. Segertiden på den 19 km långa banan var 1.20.49.

Dan Öhman tog en ohotad seger. Marginalen till det övriga fältet blev över två minuter.
– Jag ryckte efter 3-4 kilometer och sprang sedan i egen takt resten av banan. Taktiken var att försöka hålla en jämn fart, sade Öhman efteråt.
Segern var Öhmans första i Gennarbyviken runt. Hans tid var dock över två minuter sämre än i fjol.
– Men då deltog Jaakko Kero som nog är i en annan klass än vi andra. Man tappar lite för alla år och tanken i dag var att jag inte skulle förlora så mycket mot fjolårets tid, sade Öhman.

Toppnamn med
Man gjorde upp på tre distanser och 7,2 km hade Mika Flink från Esbo en bra segertid då han vann på 26.16.
Tävlingarnas namnkunnigaste idrottare var Uleåborgsdamen Minna-Maria Kangas. Hennes tid, 27.03, var den tredje bästa av alla och gav en klar seger i damklassen.
Kangas tillhör landets bästa löpare och blev i år andra i terräng-FM i damklassen. Hennes kanske bästa sträcka är ändå 3 000 meter hinder där hon är finländsk genom tiderna statistiktrea med 9.55,27 som hon sprang i våras.
Snabbaste dam på 19,2 km var Josefina Sundman från Österby SK med 1.42.07. Hon löpte dock i motionsklassen. Damklassen vanns av Maria Ljungqvist, också ÖSK, med 1.46.57. En tredje ÖSK-seger togs av Emma Skreslett på flickornas 3,6 km.

85 deltagare
Totalt räknades 85 deltagare in i loppet. Det är en ökning med ett tiotal jämfört med i fjol.
– Det är vi nog nöjda med och det känns som om vi skulle ha med ganska många från andra orter, speciellt från Bjärnåhållet. Arrangemangen följde i övrigt gammal modell, sade Johan Råstedt från arrangörerna Tenala IF.