BK-46 vann efter viss möda över Sjundeå IF i ligapremiären. Här är det Sam Sjöman (t.v.) och Janis Selge som anfaller mot Henri Mannonen (fr.v.), Christoffer Modig och Gustav Svanbäck. Foto: Thomas Sundström

BK-46 vann över SIF

Den länge emotsedda premiärmatchen i lördags i handbollens FM-liga mellan BK-46 från Karis och gästande Sjundeå IF slutade i hemmaseger med 32–27 (17–15). BK-segern får väl anses vara rättvis, men faktum är att laget underpresterade betydligt mer än orutinerade och skadedrabbade SIF. Som premiärmatch var kampen typisk: virrig, hafsig och betydligt mer kamp än skönspel.

Många hade bänkat sig i Sisu Arena för att se det ”nya” BK med de estniska landslagsspelarna Mario Karuse och Janis Selge i spetsen. Men duon svek denna gång riktigt ordentligt.

 
Karuse fick av någon märklig anledning knappt om speltid medan Selge var matchens sämsta spelare. Visst kan man gömma sig bakom det faktum att lagbygget är långt ifrån färdigt och att det var premiärmatch. Men faktum kvarstår att Selge spelade själviskt från början till slut och försökte sig på massor av onödig briljans som var dömt att misslyckas.
 
Alla heder åt SIF som tvingades ställa upp utan Patrik Grönberg, Ravo Voosalu, Jaan Kauge och Roy Nyman. BK saknade å sin sida Kaj Hagman, Fredrik Adamsson och Johan Skogberg, men laget har en betydligt bredare trupp än SIF och led inte lika mycket av frånvarande spelare.
 
Dåliga försvar
 
Första halvleken slutade 17-15 i BK:s favör och bestod av tämligen dåligt försvars- och målvaktsspel från bägge hållen. BK ryckte åt sig en tidig ledning, mycket tack vare effektivt kantspel och snabba kontringar. 
 
SIF:s försvar packade ihop sig alltför mycket i mitten och det resulterade i att Jasper Hellberg och Robin Karlsson kunde ösa in mål från ytterpositionerna. Av backarna var Olli-Pekka Korpimäki klar etta och överhuvudtaget matchens bästa spelare.
 
I andra halvleken väntade man sig en stark anstormning av BK, men i stället var det SIF som segade sig i kapp. Ända till 20–20 såg överraskningen realistisk ut, men sedan tröttnade gästerna rejält. 
 
Korpimäki avgjorde matchen med några riktiga viljemål och i målet gjorde Forsström ett par viktiga frilägesräddningar. 29–25 blev ännu 29–27, men sedan tog orken och tron slut för SIF.