Foto: Simon Karlsson

Medaljer för seglaress

Under veckoslutet tävlade landets bästa laserseglare i FM i Hangö. Mattias Lindfors tog en klar seger i Standardklassen medan det blev dubbel pallplats för Ekenäs Segelsällskap i 4,7.

Årets finländska mästerskap i laser seglades på Hangö östra i Hangö Segelförenings regi på veckoslutet. I dagarna tre tävlade eliten i laser standard och laser 4,7 i sammanlagt nio starter. Segrare i standardklassen blev olympiern Mattias Lindfors från Brändö Seglare.
– Det var faktiskt min första seger i FM, så det känns bra att ha det ur vägen, säger en nöjd Lindfors.
– Jag trivs bäst i hårda vindar, så vädret passade mig bra.
Han var överlägsen och tog segern i samtliga starter. Tvåa slutade Niklas Areschoug från Mariehamn med dubbla poängantalet.
Lindfors tävlade för Finland i de olympiska spelen i augusti där det blev en 33:e plats. En placering som Lindfors tycker han kunde ha förbättrat.
– Det var såklart en bra placering men jag hade förväntningarna högre.
Säsongen som helhet tycker han har gått fint, men trots att han ännu har några småtävlingar kvar i höst siktar Lindfors redan framåt.
– Förstås hoppas jag på ännu större framsteg nästa säsong. Laser kommer nog att vara min grej ännu länge till, konstaterar Lindfors och påpekar att nästa OS, 2016, redan finns på radarn.

Framgångar för ESS
I Laser 4,7 blev det en andra- och tredjeplats för de västnyländska representanterna i ESS. Suvi-Tuuli Wikström och Laura Takala kan titulera sig FM-tvåa respektive -trea.
– Det känns nog bra, jag är nöjd, säger Wikström kort och koncist.
Wikström och Takala har skördat fina framgångar under sommaren, men de är inga nybörjare trots sin unga ålder.
– Det var kanske femte FM:et för mig, men bästa placeringen hittills i alla fall, säger Takala.
Till skillnad från Mattias Lindfors planerar ESS-tjejerna inte alltför långt fram i tiden, men de kan nog se olympiska spel i framtiden.
– Inte nu Rio, men kanske om 10 år, säger Takala.

Goda arrangemang
Tävlingsledare Kalle Niemi kan konstatera att tävlingarna löpte fint.
– Allt har gått väldigt fint, arrangemangen har varit bra. Det var lite regnigt på lördag och hårda vindar hela veckoslutet men det har ändå gått bra.
HSF har även tidigare varit värd för olika FM-tävlingar, senast i somras då Star-FM avgjordes i samband med Hangöregattan.