Hittills har årets två Raseborgsderbyn slutat i var sin 1–0-seger för hemmalaget. På lördag spelas det tredje derbyt i Ekenäs. FOTO: NINA AHTOLA

Mycket mera än äran står på spel

Mycket står på spel när säsongens tredje Raseborgsderby i fotbollens division 2 spelas i Ekenäs på lördag mellan EIF och BK-46 från Karis. Förutom att man gör upp vem som är bäst i Raseborg står också tre synnerligen viktiga poäng i seriens toppstrid på spel.

 

Ett derby väcker alltid känslor och engagemang, men det är länge sedan ett derby dessutom idrottsligt haft så stor betydelse som lördagens match. Just nu, med sex matcher kvar att spela, är BK-46 andra i tabellen med 41 poäng, medan EIF är tredje med 40.
– Förstås står äran alltid på spel när det är ett derby, men den här gången är nog tre poäng det som prioriteras. Vi försöker också koncentrera oss på att ta den här som en match i raden för nu är alla matcher så viktiga, säger Peter Haglund, manager för EIF.
Hittills har båda derbyna slutat i en 1–0-seger för respektive hemmalag. Båda matcherna har dock varit jämna och bortalagen har haft minst lika många målchanser.
– Det är ofta tillfällighet som avgör dylika matcher och så kan det bra gå på lördag också. Vi tror dock på oss själva och bortsett från skadade trion Matias Astrada, Nicholas Brain och Christoffer Malmberg kommer vi till spel med det bästa laget, säger Peter Laine, lagledare för BK.
 
ÅIFK i topp
 
Serien toppas fortsättningsvis av Åbo IFK med sina 42 poäng och med en match mindre spelad. På papperet har ÅIFK det bästa utgångsläget, men samtidigt har Åbolaget vacklat betänkligt mot slutet och förlorat fyra av sina sju senaste matcher – bl.a. både mot EIF och BK.
– Nog trodde väl alla redan lite att ÅIFK skulle rycka loss, men det gick inte så. Kvällens hemmamatch mot Klubi 04 behöver heller inte bli någon speciellt lätt uppgift för ÅIFK, säger Laine.
För BK är saldot från de fem senaste matcherna två segrar, en oavgjord och två förluster. Av tätlagen är nu EIF i stället formstarkast med fyra segrar och en oavgjord match.
– Det har sett ganska bra ut för oss och det är också nu klart att Albert Kuqi fortsätter hos oss säsongen ut. Däremot får vi klara oss utan skadade Calle Forsström, medan det är litet öppet med Dennis Lindroos och Timo Brotkins medverkan mot BK, säger Haglund
 
Viktiga matcher
 
Samtidigt är det klart att ingenting definitivt avgörs på lördag. Under de sista omgångarna spelas en rad viktiga matcher – inte minst BK-46-ÅIFK och ÅIFK–EIF.
Ett kapitel för sig är också SalPa som just nu är fjärde med 36 poäng, men med en match mindre spelad än EIF och BK. Salolaget skall dessutom ännu möta både EIF och BK.
– SalPa är definitivt att räkna med. Med tanke på hur reservbetonat SalPa varit i många matcher är det kanske seriens största överraskning att Salolaget nu är så här högt uppe, säger Laine.
– Det finns heller definitivt inga lätta matcher nu mera. Klubi 04 verkar vara på stigande och EsPa på bortaplan är en mycket svår uppgift för att ta några exempel, säger Haglund.
 
Seriesegern intresserar
 
Den närmaste utmaningen för de två Raseborgslagen är dock ändå lördagens derby som av allt att döma kommer att spelas inför en mycket stor publik. En seger skulle vara mycket välkommen för båda lagen inför seriens verkliga slutspurt.
– Vi gick ut med målsättningen att vinna serien och den står vi fast vid, men det blir förstås en väldigt spännande höst. Personligen tror jag att det kommer att spelas så mycket i kors att vi har råd med en förlust till, men inte med två, säger Peter Laine.
– Vi hade kanske inte riktigt trott att vi skulle vara i det här läget för vi jobbar med ett mera långsiktigt projekt. Men eftersom är vi en gång är här är det nog inget att hymla om utan vi är ute efter seriesegern. Och då har vi nog inte råd att tappa många poäng till, säger Peter Haglund.